f1

2016.02.27. 09:42

Barcelonában ’debütál’ az új időmérő

Bernie Ecclestone szerint az új időmérős formulát a Spanyol Nagydíjig nem láthatjuk, az időmérő szoftvernek ugyanis még el kell készülnie.

Gyimesi Brigitta

Fotó: McLaren F1

Az időmérő szoftver üzemelése nem az FIA, hanem a FOM felelősségi körébe tartozik; a késlekedés tehát – tekintve, hogy az új rendszerről hónapokon át folyt a vita zárt ajtók mögött – egyetértés hiányára utal a sportvezetőség körében. Amennyiben a rendszer valóban csúszni fog, az FIA jogosan lesz felháborodva, az időmérős változást ugyanis már hivatalosan is bejelentették – habár a nyilatkozat szövegében az volt olvasható, hogy „valószínűleg” 2016-tól vezetik be. A paddockban már többen is felvetették, hogy a szoftver esetleg nem készülhet el időben.

„A következő néhány hétben rengeteg mindent kell megcsinálni” – mondta Pat Symonds a Williamstől. „Nem csak nekünk, hanem a FOM-nak is; át kell tervezniük az időmérésért felelős rendszer működését, és egyéb hasonló dolgok. Nehéz döntés.”

Ecclestone beismerte, hogy az időmérős rendszer, amelynek mostantól egy bonyolult kiütéses folyamattal is kalkulálnia kell, nem lesz kész a szezon kezdetére.

„Az új időmérőre még várni kell, mert nem sikerült mindent megoldanunk időben” – nyilatkozta Ecclestone a The Independentnek. „Már az idei szezon elejére kész kellett volna lennie, ám úgy tűnik, nem tudjuk az összes szükséges szoftvert idejében elkészíteni. Az időmérő valószínűleg Spanyolországtól változik, Ausztráliában még a régi rendszer lesz. Az összes szoftvert meg kell írni; nem lesz könnyű menet.”

Bernie nem örül a késlekedésnek.

„Nem teljesen ezt akartam” – tette hozzá. „A célom annyi volt, hogy kissé felkavarjam a rajtrácsot és ne az időmérőn leggyorsabb srác legyen pole-ban, aki utána a versenyen eltűnik a távolban; miért is lenne lassú a futamon, ha a időmérőn gyors volt?”

Ecclestone azt is megerősítette, hogy a rajtrács még kaotikusabbá tétele érdekében időbüntetéseket is be szeretne vezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!