f1

2016.03.21. 13:24

Mégis meggondolják, hogy maradjon az új időmérős rendszer a Forma-1-ben!

A bukás ellenére újra megvizsgálják, hogy jó lenne-e

Vámosi Péter

Fotó: Daimler AG

Rengeteg kritikát kapott az Ausztrál Nagydíjon főleg az időmérő edzés utolsó része, amikor a vége előtt pár perccel már nem volt autó a pályán. A csapatok vasárnapi megbeszélésén tisztázták is, hogy a következő versenytől kezdve vissza is térnek a régi rendszerhez. Ezt még jóvá kell hagyatni a Forma-1 Bizottságnak és a Stratégiai Munkacsoportnak, azonban lehet hogy lesz ennek ellenzője.

Miután a kialakult helyzetet tovább elemezték, és a vasárnapi jó versenynek igen is okozója lett részben ez az idén bevezetett elképzelés, Wolff most már azt gondolja, hogy hosszabb távon ez akár jó is lehet a Forma-1-nek.

"Utólag már az összes csapat egy véleményen volt az időmérő után, és feltehetőleg ezt az F1 Bizottság figyelembe is fogja venni. Lehetne persze még tovább javítani, de ehhez idő kell illetve egy kész rendszer, amit lehet elemezni hogy végül a megfelelő formátumot találjuk meg, és így jó döntést hozhassunk."

A Mercedes versenyzője, Lewis Hamilton is azon a véleményen van, hogy rossz ötlet lenne visszatérni a régi rendszerhez, mert szerinte a sportnak arról kell szólnia, hogy ki mernek próbálni valami újat. Wolff ehhez hozzátette:

"Lewis véleménye érdekes, és mástól is hallottam ilyen véleményt, pl. Max Verstappentől: kihívás is egyszerre kint lenni a pályán, illetve lehet kicsit trükközni is. Teljesítened kell, nem lehet igazán ellazsálni, mert különben könnyen kieshetsz. Vannak még olyan versenyzők, akik szeretik a kihívásokat, izgalmas ez a fajta "shootout", addig, amíg a tv képernyőjén is ez átjön. A nézőnek ez a formátum követhető kell hogy legyen, és elég vegyes erről a visszajelzés. Ha az időt nézted, akkor nem annyira az autót követted, és nem volt egyértelmű az sem mindig, hogy ki esett ki, és ki nem. A Q3-ról azonban egyöntetű a véleményünk: az pocsék volt."

Amikor konkrétan rákérdeztek Wolffnál, hogy akkor talán jobb lenne-e mégis ez az új, és nem visszatérni a régihez, annyit mondott, hogy további elemzéssel meg lehetne találni a tökéletes megoldást.

"Azt gondolom, hogy tudnánk rajta még javítani, de mivel ez egy globális sport, ezért felelősséget is kell vállalnunk. Ugyanakkor azzal nem leszünk előrébb, ha hetente változtatunk a szabályokon. Láthattuk, hogy vannak benne jó elemek, és a csapatok úgy döntöttek, hogy következő télen újra megnézzük, vagy talán még a szezon alatt is, hogy miképp tudnánk tovább optimalizálni, kielemezni, hogy egy olyan megoldást találjunk, ami aztán tényleg működik."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!