f1

2016.03.19. 20:50

Hamarosan nem dobhatják majd el a versenyzők a plexifóliát

Sisakfólia szabályzás, csak a Spanyol Nagydíjtól - Egyelőre mégis lehet "szemetelni"

Vámosi Péter

Fotó: McLaren

Az F1 versenyigazgatója Charlie Whiting tegnap arról értesítette a csapatokat, hogy emlékeztessék versenyzőiket, hogy a szabályok értelmében tilos a sisak plexivédő fóliáit a pályán, vagy a boxutcában eldobni.

A versenyzők sisakjainak rostélyán számos letéphető fólia található, melyet ha bekoszolódik, egy egyszerű mozdulattal, menet közben le tudnak tépni, és el tudnak dobni.

Arra nem érkezett hivatalos válasz, hogy miért most tervezik szigorúan betartatni a fólia eldobására vonatkozó szabályzást, de többen úgy vélik, hogy egyes csapatok panaszkodtak, hogy az eldobott fóliák beakadnak az autók egyes részeibe és problémát okoznak.

Állítólag már arra is volt példa, hogy egy-egy versenyzőnek emiatt kellett feladnia a versenyt, például Alonsonak tavaly, a Spanyol Nagydíjon.

A szabályzás szerint a versenyzőknek a letépett fóliát a pilótafülkében kell "gyűjteni", vagy a boxkiállás során kell eltávolítani.

A Forma-1 vezetőit rettentő gyorsan mégis csak egyetértettek abban, hogy a sisakfóliák pályán történő eldobásának a tiltását csak a Spanyol Nagydíjtól kezdve korlátoznák. Charlie Whiting, a Forma-1 versenyigazgatója írt a csapatoknak, a tegnapi időmérő edzés előtt, hogy szeretnék érvényesíteni a szépen hosszan kifejtett új szabályt. Tisztázta, hogy a Nemzetközi Sportszabályzat 1.2-es pontja a 3. fejezetben nagyon is világosan fogalmaz, hogy mit tehet, és mit nem a versenyző a pilótafülkében.

Ahogy itt áll: "Semmilyen sisakfóliát nem szabad a pályán, vagy a boxutcában kidobni."

A lépés meglepte a csapatokat, és azonnal fel is merült a vasárnapi megbeszélésén a csapatvezetők és a FIA illetékesei között. Információk szerint megállapodtak abban, hogy ennek a szabálynak a betartatását elhalasztják az európai szezonkezdetig, bízván abban, hogy a siak gyártók és a csapatok kitalálnak addig valami kevésbé kényelmetlen megoldást.

Címkék#Forma-1#F1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!