f1

2016.03.09. 19:30

Nincs Audi? Nagy kár!

Claire Williams szerint „csalódást keltő”, hogy az Audi teljesen ejtette az F1-es terveit.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Charles Coates/Williams

Az Audi technikai fejlesztésért felelős vezérkarának egy tagja, Stefan Knirsch a minap kijelentette, hogy a német cég hibridprojektjei sokkal jobb táptalajt találnak a WEC-ben, mint az F1-ben. Wolfgang Dürheimer, az Audi anyacégének, a Volkswagen-csoportnak a vezérigazgatója is negatívan nyilatkozott az F1-ről, mondván, hogy a sportban uralkodó szabályzati és politikai helyzet „nem elég kiszámítható” ahhoz, hogy a VW-csoport valamely márkája képviseltesse magát a rajtrácson.

„Csalódást keltő hírek” – sajnálkozott Claire Williams. „Ez egy olyan sport, ahol az Audihoz hasonló cégeknek jelen kellene lennie; ám ők úgy döntöttek, hogy más motorsportos kategóriához kötelezik el magukat. Ha az F1 nem nekik való, hát nem nekik való. Évtizedek óta próbálják az Audit az F1-be csábítani, de ők azóta sem változtattak az álláspontjukon.”

Az F1 jelenlegi motorszabályai finoman szólva is képlékenyek; a motorgyártók folyamatosan keresik a választ a négy nagy kérdésre, amik a költségek, a teljesítmény, a hang és a beszállítási kötelezettség terét érintik. Williams szerint azonban nem a bizonytalanság volt az egyetlen ok, amiért az Audi a távolmaradás mellett döntött.

„Nem hiszem, hogy a sportunk jelenlegi politikai arculatára kellene kennünk az egészet” – mondta. „Biztos vagyok benne, hogy rengeteg szempont szerepet játszott az Audi döntéshozatalában. Így is szerencsésnek mondhatjuk magunk, hogy a világ legnagyobb gyártói közül négyen képviseltetik maguk; természetesen többet szeretnénk, de a Ferrari, a Daimler, a Honda és a Renault már így is itt van. Azonban nem szabad átesni a ló túlsó oldalára – hogy a független csapatok megélhessenek, ahhoz egy egészséges egyensúlyra van szükség a gyártók és a független csapatok között.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!