f1

2016.03.19. 21:09

Pirelli: Nem változtattunk titokban a gumikon!

A Pirelli sületlenségnek tartja a vádakat, miszerint a tavalyi szezon utolsó két futamára titokban megváltoztatta a gumik szerkezetét.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Glenn Dunbar/Williams

Német források alapján született a teória, hogy a Pirelli egyik mérnöke véletlenül egy olyan emailt küldött a Lotusnak, amelyben leírják, hogy az abroncsokat titokban megváltoztatták a Brazil Nagydíjon. Az ügy természetesen tárgyalóasztalra került az FIA és a csapatok között csütörtökön tartott megbeszélésen a 2017-es gumik sorsát illetően, ám a Pirelli kategorikusan tagadta a vádakat.

„A német médiában megjelent sztori a 2015-ös Brazil Nagydíjon használt gumikkal kapcsolatban alaptalan feltételezéseken nyugszik” – olvasható az olasz gyártó hivatalos nyilatkozatában. „Az interlagosi versenyen szolgáltatott gumik minden paraméterükben megegyeztek a 2015-ös szezon teljes folyamán használt gumikkal. Nem volt semmilyen változtatás a specifikáción, és a 2015-ös szezonvégi teszt előtt még csak javaslat vagy megbeszélés sem volt ilyen téren.”

Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója kijelentette, hogy a brazíliai gumiváltozásról szóló pletykák teljességgel légbőlkapottak, annak ellenére, hogy levelezésről is szó esett.

„Még nekünk sem szólt senki” – válaszolta Hembery a kérdésre, miszerint a Pirelli változtatott-e az abroncsokon a csapatok értesítése nélkül. „Nem volt változtatás, ez hatalmas sületlenség; semmi sem változott...”

A téma meglehetősen későn merült fel, a csapatok pedig bizonyos emailekről és levelekről beszéltek; Hembery nem tud ezekről semmit.

„Nem tudom, nem láttam a levelet” – folytatta. „Száz százalék, hogy ugyanazok a gumik voltak; fogalmam sincs, miről szólt az a levél.”

A Pirelli természetesen megpróbálta felkutatni az említett emailt, ám egyelőre semmilyen bizonyítékot nem találtak annak létezésére.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!