f1

2016.04.14. 08:44

Häkkinen üzleti tanácsai

Mika Häkkinen elárulja, szerinte mi kell a sikerhez, és mit tanácsolt neki James Hunt

Tajthi Andrea

Fotó: Daimler AG

Mika Häkkinen a  Világgazdasági Fórum videójában mondta el meglátásait.

Autóversenyzés, tövig nyomod, megvan? És elkövetsz hibákat. Tudod, mert a határaidat  tesztelgeted. És ez ugyanígy van az üzletben is. Követsz el hibákat, és tanulnod kell belőlük.

Az én F1-es karrierem 1991-ben kezdődött. A Forma-1 előtt nyertem, sok különböző kategóriában. Nagyon magabiztos voltam, azt gondoltam, én vagyok a legjobb. Aztán a Forma-1-ben hirtelen nem nyer az ember. Rájöttem, milyen fontosak is azok az emberek, akik körülvesznek, és hogy mit kellett fejlesztenem magamon ahhoz, hogy győztes legyek. Pénzzel nem mindig lehet megvenni ezeket az embereket. Keményen kell dolgozni, a kapcsolataimmal, a saját személyiségemmel, hogy összehozzam ezeket az embereket, és hogy ezek az emberek úgy érezzék, hogy így sikeresek leszünk együtt. Együtt fogunk nyerni.

Ami érdekes volt a karrierem kezdetén: Az egyik mentorom, James Hunt volt. Minden beszélgetés után azt mondta, 'Mika, ne felejts el szórakozni, és évezd, amit csinálsz.' Azt feleltem, ja, ja, ja. Itt vagyok, 350 km/h-val vezetek, próbálok nyerni, és jól érezni magam; de aztán ahogy teltek az évek, igazán kezdtem megérteni. Tudod, kell, hogy évezd azt, amit csinálsz. De igazából egy nagy csomag, ami a lényeg. Mindennek a megfelelő helyen kell lennie, és akkor győztes lehetsz.

Én nem akarok csak ülni és visszatekinteni, hogy 'Igen, nyertem pár világbajnoki címet.' Fejlődni akarok, a családommal, az üzleti dolgaimmal. Még többet akarok nyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!