f1

2016.04.30. 14:44

Sirotkin továbbra is a GP2-re koncentrál

Hiába a tesztpilóta szerep a Renault-nál, a gp2-s bajnoki cím az orosz idei célja.

Kovács Noémi

Fotó: Renault Sport F1

A 20 éves versenyzőt az Orosz Nagydíj hetében jelentették be hivatalosan is a Renault tesztpilótai feladatkörére. Sirotkin rögtön egy szabadedzéses bemutatkozással nyitott, amit a 13. helyen zárt a pénteki első szabadedzés végén, megverve ezzel az enstone-i istálló másik versenyzőjét, Jolyon Palmert. Az ifjú orosz, 0.8 másodpercet vert a britre. Mindenesetre Sirotkin idén nem az F1-es debütálásra, hanem a gp2-s bajnoki címszerzésre koncentrál, számára ez élvez prioritást.

"Hogy őszinte legyek, idén nem a tesztpilótai szerepkör a célom. Ez remek lehetőség, nagyon jó esély számomra, még több alkalmam van a bizonyításra, de a legtöbb munkát és figyelmet a GP2-be fektetem. Igyekszem egy kicsit megosztani magam annak alapján, hogy a Forma-1-ben mit várnak tőlem az emberek illetve, hogy a GP2-ben mik a velem szemben támasztott elvárások, de saját magam számára az a legfontosabb, hogy GP2-s bajnok legyek." - kezdte a Renault újdonsült tesztpilótája.

Sirotkin egyébként tavaly debütált a GP2-ben és a bajnoki összetettben legjobb újoncként, a harmadik helyen zárta a bajnokságot. Idén már az ART Grand Prix-nél folytatja pályafutását, annál a csapatnál, ahol a tavalyi szezon során Stoffel Vandoorne is elhódította a bajnoki címet.

"Tesztversenyzőnek lenni remek lehetőség, igazán hálás is vagyok érte, de úgy gondolom, hogy ez olyasmi, amit a tavalyi évad során kiérdemeltem és idén meg is kaptam ezt az esélyt. Most még többet kell dolgoznom, még jobban kell végeznem a munkámat és ebben az esetben remélem lesz lehetőségem versenyzőként debütálni 2017-ben a Forma-1-ben. De az elsődleges prioritás számomra jelenleg a GP2-s cím. Természetesen minden versenyző álma a Forma-1 és én sem különbözöm tőlük, de először az idei évad során kell erős eredményeket elérnem." - tette hozzá az orosz pilóta.

Mindazonáltal Sirotkin első szabadedzése a Renault kötelékében a - jelen körülményeket tekintve - nem is sikerülhetett volna jobban: 0.8 másodperccel sikerült jobb időt autóznia Jolyon Palmernél, a Renault hivatalos pilótájánál, akiről egy ideje már pletykálják, hogy a francia istálló akár szezon közben is megválna tőle.

"Hát igen, eléggé meglepődtem magamon, mert 8 tized Forma-1-es viszonylatban nagyon sok. Abban az időben ráadásul hasonló üzemanyag-mennyiséggel mentünk, de nem Palmer megverése volt a célom. Azt sem mondanám, hogy ez volt életem legjobb köre. A körülmények nem voltak a legjobbak, én sem autóztam a határon és a szektoridők sem álltak össze, úgyhogy ez messze volt életem legjobb körétől. Annyit mondhatok, hogy a köridő a csapattársaméval összehasonlítva nagyon jó volt, de nem ez volt a cél. Az igazán fontos dolog az volt, hogy egy jó tesztet végezzünk el, amiből ki tudjuk nyerni a megfelelő információkat, ezt pedig tökéletesen véghezvittük." - fűzte hozzá Sirotkin, akinek munkájával a Renault csapatfőnöke, Frederic Vasseur is meg volt elégedve.

"Mindig nehéz megítélni a versenyzők teljesítményét az első szabadedzés után. Figyelembe kell vennünk, hogy a két autó más üzemanyagszinttel ment, különböző motorvezérlést illetve beállításokat alkalmaztak. Azt mondtam neki az edzés előtt, hogy Kevinnek szüksége lesz az autóra a második edzésen és hogy Szocsi nehéz pálya. De őszintén szólva, Szergej remek munkát végzett." - kommentálta az orosz versenyző teljesítményét Vasseur.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!