f1

2016.04.03. 12:52

Új időmérős formátumban gondolkodnak az F1 döntéshozói

Jövő hét csütörtökön lesz az újabb megbeszélés kvalifikáció-ügyben.

Kovács Noémi

Fotó: Mercedes AMG Petronas

A FOM első embere, Bernie Ecclestone illetve az FIA elnöke, Jean Todt egy teljesen új kvalifikációs szisztémát ismertetett meg a bahreini megbeszélésen a csapatfőnökökkel és a Pirelli sportigazgatójával, Paul Hemberyvel. Az új rendszerről egyelőre még nem sokat tudni és a résztvevők sem adták áldásukat rá, hiszen előbb részletesen tanulmányozni akarják annak működését.

A Motorsport.com-nak nyilatkozó Christian Horner egyértelművé tette, hogy bár sokan szeretnének visszatérni a 2015-ös formátumhoz, azonban ez még csak ajánlásként sem került elő a mostani megbeszélésen, mivel a két legfőbb döntéshozó határozottan ellenzi azt. A Red Bull csapatfőnöke szerint kompromisszumra van szükség a kérdésben.

„Élénk, de egészséges vita volt. Szerintem a csapatok boldogan visszatérnének a 2015-ös formátumhoz, de a promóter és az FIA már nem volt ennyire lelkes. Egy kompromisszumos megoldás terve került az asztalra, amit a csapatoknak csütörtökig van idejük tanulmányozni. Őszintén, összességében jobb a jelenlegi rendszernél, sokkal közelebb áll a 2015-ös rendszerhez, persze mindez további elemzést igényel.” – kezdte a brit szakember.

„Több minden mutat a 2015-ös időmérős formátum irányába, de szakaszonként egy mért kör helyett kettőre helyeződik a hangsúly. Persze az abroncsok tekintetében vannak nehézségek, éppen ezért van szükség arra, hogy teljesen mértékben megfontoljuk. A gumikérdés a kulcs, amit teljesen meg kell vizsgálni.” – folytatta a Red Bull csapatfőnöke, aki megerősítette, hogy a 2015-ös rendszer visszahozatala fel sem merült Ecclestoneban és Todtban.

„Szerintem a csapatok egyhangúlag úgy vélik, a legegyszerűbb dolog az lenne, ha visszatérnénk a 2015-ös rendszerhez. Ez azonban nem lehetséges, így kompromisszumot kell kötnünk. Inkább fontoljuk meg hosszabban a kérdést, minthogy ma rohanvást meghozzunk egy döntést.” – tette hozzá Horner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!