f1

2016.04.11. 10:26

Villeneuve: A Forma-1-es pilóták csak fogják be!

Ez különösen pikáns a megmondó ember kanadaitól

Vámosi Péter

Fotó: GEPA pictures/Red Bull Content Pool

Nem a versenyzők feladata a szabályalkotás, inkább "fogják be", közölte a Forma-1 1997-es világbajnoka. A versenyzők szakszervezete a GDPA közös levelet fogalmazott meg a Forma-1 irányítóinak, az alapvető változásokkal kapcsolatban. Ebben kritikával illeték az új időmérős formulát, és egyben kérték, hogy térjenek vissza a 2006-2015 közötti időszakban használthoz, ami elég komoly sportpolitikai vihart kavart. Villeneuve szerint azonban szerencsésebb lenne, ha a versenyzők a saját dolgaikra fókuszálnának, és el kell fogadják a szabályokat, alkossanak bármilyet is a Forma-1 urai. "Az a módszer, ahogy hisztiznek a versenyzők, az a Forma-1-nek nem tesz jót. Nem is kell, hogy az ő gondjuk legyen. Csak fogják be. Nem az ő problémájuk az, hogy milyen a showt a tévén keresztül látni. Csak a munkájukra kell koncentráljanak. Egy osztályból hány osztálytársad lenne képes megalapozott döntéseket hozni? Nem sok. Legyen egy csoportunk 20 versenyzővel. Vegyél ki kettőt közülük, a többi meg fogja csak be. Miért adnánk nekik még hatalmat is?"

Villeneuve szerint is meg kell állítani azt, hogy változtatgatnak a szabályokon azért, hogy jobb legyen a show, ugyanakkor mint bármilyen sportágnál előfordul, nem lehet az mindig érdekes. Erről így vélekedett: "Teljesen meg kell állni a szabályok változtatgatásával. Olyan népszerű sportoknál is, mint a tenisz vagy a labdarúgás alig változtak 100 év alatt a szabályok, akkor is ha unalmas, az emberek tisztelik a sportágat."

A Forma-1 visszatér a régi lebonyolításához az időmérő edzésnek, amit Villeneuve elintézett egy egyszerű "OK"-val, pedig továbbra is azon mesterkednek, hogy miképp változtassák meg azt, 2017-ben. A kanadai szerint azonban fontos az, hogy ne komplikálják túl, és hogy elfogadható legyen a szórakoztató faktor is. "Az egy köröd van a leggyorsabb körre az időmérőn, az remek volt. Kell valami normális megoldás, ami már volt régen is. Vannak napok, amikor remek az időmérő edzés, olykor meg unalmas, ennyi a történet." - zárta gondolatait a kanadai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!