f1

2016.05.21. 11:13

A Renault már Monacoban beveti az új motorjait

Magnussen és Ricciardo a kedvezményezett, ők kapják már meg először

Vámosi Péter

Fotó: Renault Sport

Zöld utat kapott a Renault továbbfejlesztett erőforrása, és már Monte-Carloban bevetik őket, azonban csak egy-egy darab áll rendelkezésre jelenleg az erőforrásukat használó két csapatnál. A franciák új motorja meggyőző teljesítményt nyújtott ezen a héten Barcelonában a teszteken, így máris bevetik őket, nem várnak Kanadáig. A Renault szerint kellően tartós is lesz, ahhoz képest hogy előrehozták a bemutatkozását, és talán jobb is, hogy Monacoban mutatkozik be először, mint az egyébként is gyors montreáli pályán. Egyes alkatrészek hiánya, és a felgyorsított ütemterv miatt azonban jelenleg csak két erőforrás készült el. Ezeket azonnal most be is vetik, és nem várják meg, hogy mind a négy egyszerre debütálhasson Kanadában.

Így most a csapatokra hárul a döntés, hogy melyik versenyzőjüket hozzák kicsit jobb pozícióba az új motorral. Hivatalosan még egyik csapat se jelentette be, hogy ki kapja az újabb specifikációjú erőforrást, de elég gyakorlatilag csak a bajnokság állására ránézni, és gyakorlatilag egyértelmű, hogy a Renaultnál Kevin Magnussen, míg a Red Bullnál Daniel Ricciardo lesz a kedvezményezett. Jolyon Palmer (Renault) és Max Verstappen (Red Bull) így maradnak a régi erőforrásnál, a soron következő versenyhétvégére.

Remi Taffin, a Renault motorokért felelős technikai igazgatója szerint az új motor fél másodperccel gyorsabb lesz körönként, majd ezt vázolta: "Az az egység, amivel indultunk Ausztráliában, gyakorlatilag annak a "Spec D" nevű motorunknak a továbbfejlesztése, amit még 2015 év végén használtunk. Megvizsgáltunk pár lehetőséget, hogy mit érdemes megvalósítani, a korábbi összeállításunkból, és a 2016-os verzión ezeket fejlesztettük tovább, és leginkább a turbóba nyúltunk bele. Ez az új specifikáció még jobb lett, és számtalan módosítást tartalmaz elsősorban az égéstérben. Sokkal hatékonyabb lett az ICE rendszerünk, és így nyertünk körönként fél másodpercet. Ráadásul ehhez a fejlesztéshez alig használtunk el a tokenjeinkből párat."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!