f1

2016.06.12. 08:38

Wolff: Visszatértünk a normális kerékvágásba

Toto Wolff szerint most, hogy a Mercedes már nem annyira dominál, az F1 visszatért a normális kerékvágásba.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Mercedes AMG Petronas

A turbókorszak első két évében a Mercedes 32 futamot nyert a 38-ból, valami az idei szezon első négy versenyén is az ezüst nyilak diadalmaskodtak. Spanyolországban a két Mercedes kiesése nyomán a Red Bull nyert, és a bikáknak Monacóban is jobb tempója volt; csak egy boxutcai probléma miatt nem nyertek a hercegségben. Kanadában a Mercedes kibérelte ugyan az első sort, ám Sebastian Vettel és a Ferrari mindössze 0.178 mp-cel végzett a pole-t megkaparintó Lewis Hamilton mögött, Daniel Ricciardo lemaradása pedig további másfél tized volt.

„Vissza a normális kerékvágásba” – kommentálta Wolff. „Szerencsés helyzetben voltunk, hogy két évig mi lehettünk a domináns csapat. Most pedig annak lehetünk szemtanúi, ahogy a különbségek az első három-négy csapat között folyamatosan csökkennek. Ezért vagyunk mindannyian itt; úgy érzem, most értünk el a normális szituációhoz.”

A montréali pálya karakterisztikájából kifolyólag nem lehet szemfényvesztésnek titulálni a Ferrari és a Red Bull előrelépését, ez pedig éberségre ösztökéli a Mercedest is.

„A tavalyi tempókülönbség körülbelül öt tized volt” – mondta Wolff. „Egy olyan pályáról beszélünk, ahol nagyon látványosan kijönnek a motorbeli különbségek, emellett pedig a gumik szempontjából sem kíméletes. Szombaton minden azon múlt, hogy a megfelelő tartományban működésre tudtuk-e bírni a gumikat. Reprezentatív-e az idő? Talán a teoretikus leggyorsabb kör az lenne, 1:12.6 a Mercedesnek és 1:12.9 a Ferrarinak, ám mindez csak elmélet, nem számít. Szűk két tizedre vannak tőlünk, ez pedig korántsem megnyugtató.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!