f1

2016.07.28. 17:23

Hála a Jó... leszavazódott a Halo!

A Forma-1 vezetői nem akarják a Forma-1-ben 2017-ben az eszközt

Vámosi Péter

Fotó: Red Bull Content Pool

Csütörtökön ülésezett Genfben a Stratégiai Munkacsoport, ahol a Forma-1 irányítói a Halo bevezetése ellen szavaztak 2017-re vonatkozóan.

Hónapokig tesztelték a versenyző fejét védő eszközt, és a FIA alkalmasnak is minősítette a használatra, az eredeti tervek szerint már a következő évadtól kezdődően. Részletes bemutatót tartottak a versenyzőknek a Magyar Nagydíj versenyzői eligazításán, ahol kiemelték az előnyeit a rendszernek, és ugyanezen információkat osztották meg a Genfben ülésezőkkel.

Annak ellenére, hogy a FIA elnöke Jean Todt reménykedett benne, hogy a csapatok beállnak a kezdeményezés mögé, és elfogadja majd azt az F1 komisszió, kiderült a találkozón, hogy szó sincs ilyen jellegű támogatásról részükről.

A Stratégiai Munkacsoport egyébként hat csapatból áll, kiegészülve Todttal, valamint A Forma-1 nagyurával, Bernie Ecclestonenal. Annak ellenére, hogy a döntés okáról egyelőre nem láttak hírek napvilágot, elviekben a csapatok és Ecclestone is leszavazta azt, azért hogy a háttérben tovább lehessen fejleszteni az eszközt.

A Red Bull kifejezetten szkeptikus volt a Halo jövő évi bevezetésével kapcsolatban, az ő álláspontjuk eléggé érthető, hiszen van saját fejlesztés is a tarsolyukban, az Aeroscreen. A csapat vezetője, Christian Horner ki is fejtette a véleményét a miértekről: "Nem rajongok a Haloért. Az egy olyan megoldása a problémának amivel küzdünk, ami nem elegáns. Azt javaslom, hogy több időt kell tölteni kutatással, hogy jó munkát végezzünk, nem kell kapkodni, már csak azért sem, mert akkor annak más következményei lehetnek. Egyáltalán nem tetszik a Halo, mert vannak hibái és limitációi (leginkább a kilátásban. - a szerk.)

Hivatalosan ezt a döntést a FIA még nem erősítette meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!