f1

2016.07.16. 17:22

Mass szerint jók voltak a Hajszában a színészek

Niki Lauda ábrázolásával azonban nem ért egyet

Vámosi Péter

Fotók: Varga András

Egyetlen versenyt nyert A Forma-1-es pályafutása alatt, és a legszebb éveit a McLarenben töltötte. Mégis a véletlen balesetéről lett híres, miután Gilles Villeneuve megpróbálta megelőzni az időmérő edzésen Zolderben.

A Forma-1 után a sportautózásban is letette a névjegyét, és itt sikerült is felérnie a csúcsra, 1989-ben a Sauber-Mercedesszel nyert Le Mansban. Ráadásul ő mentorálhatta annak idején a csillagos márka akkori juniorjait, tehát Michael Schumachert, Heinz-Harald Frentzent és Karl Wendlingert. A Forma-1-ig azonban már más szerepkörben mint versenyző nem jutott el, se a Sauberrel, se a Mercedesszel. Egy rövid interjút sikerült csak csinálnunk Jochennel, mert még mindig siet valahova: ezúttal átöltözni, majd a kocsijához, hogy elrepüljön a Red Bull Ringről, az M1-es bemutató után.

Vámosi Péter: A Forma-1-ben a Surteesnél kezdtél, milyen volt ő mint csapatfőnök, meg egyáltalán nála versenyezni?
Jochen Mass: Izgalmas időszak volt. Az autók illetve a csapat az olyan volt, hogy a Surteesnek kevés pénze volt, ő maga tervezte az autót is, de alulfinanszírozott volt minden. Ehhez képest maga a tervezése jó is volt, azonban maguk az autók nem voltak rendesen megépítve. Nem voltak elég minőségiek az alkatrészek és az alapanyag.

VP: Ugorjunk egy nagyot, hogy tetszett a "Hajsza" című film, amelyikben eljátszhattad önmagad?
JM: Azt a fimet jól megcsinálták. Jó volt újra vezetni az egykori autóimat, minden prímán sikerült. Mindenki remek munkát végzett, különösen a színészek. Aki Niki Laudát és főleg aki James Huntot játszotta, Chris Hemsworth fenomenális volt. Niki karaktere is jó volt, de talán egy kicsit túltolták a karakterét, ennyire nem volt egoista, mint az lejöhetett esetlegesen a filmből. Ennek ellenére klassz volt az egész. Aki karakter szinten a leginkább hozta az igazit, az Marlene, Niki akkori felesége.

VP: A legjobb éveid végül talán a Sauberben voltak, leginkább a Le Mansban. Soha nem merült fel gondolatként az, hogy a Forma-1-ben is szerepet vállalj náluk?
JM: Volt ilyen gondolatom annak idején. Végül nem is jött ilyen felkérés, de nem is törtem magam ezért igazán, pedig lehet hogy kaphattam volna valamilyen pozíciót náluk. Ahogy elnézem őket most, lehet kellett is volna... lehet, most másképp állnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!