f1

2016.07.20. 05:42

Vasarely zászlójával inthetik le a 31. Magyar Nagydíjat is!

1986-ban már bizonyított az eredeti op-art műremek

Vámosi Péter

Érdekes hír látott napvilágot a MúzeumCafé blogon: újraalkotják azt a mintázatot, amit még Victor Vasarely készített 1986-ban, az első Forma-1-es Magyar Nagydíj "kockás" zászlójának, Az eredeti az eltűnt, bár rossz nyelvek szerint Bernie Ecclestone magángyűjteményének a részét képezi.

Vasarelyt egyébként a pálya akkori vezetése kérte fel arra, hogy tervezzen valami egyedit, hiszen ez egy remek kötés volt az akkori Nyugat és Kelet között, hiszen a művész nemzetközileg ismert volt, és ez pont kapóra jött a szocialista blokkban debütáló száguldó cirkusznak. Az igazán mulatságos a sztoriban az, hogy a költségeket feltehetőleg nem is akárki állta akkor, a mecénás nem más, mint Jacques Chirac akkori francia miniszterelnök, Párizs polgármestere. Ő ezt egy látványos légibemutató után egy francia ejtőernyőssel által adatta át előbb Raymond Dohetnek és Jacques Grospeillernek, akik azt végül államuk képviseletének a nevében odaajándékozták Sipula Istvánnak, a Magyar Autó- és Motorsport Szövetség akkori elnökének. Az eredeti zászlót Vasarely alá is írta, és a terv az volt a verseny után, hogy majd a Közlekedési Múzeumba kerül, addig pedig egy bőrtokban pihen. Az 1x1 méteres alkotásnak azonban nyoma veszett, pedig 1987-ben még megvolt.

Az eredeti tervek szerencsére megmaradtak, így nincs akadálya annak, hogy azt reprodukálják, és a hétvégén újra használják. Ráadásul ellátogat idén a Hungaroringre a Vasarely Alapítvány elnöke, Pierre Vasarely is, aki maga is egyébként szenvedélyes veteránautó gyűjtő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!