f1

2016.08.15. 15:08

Gene Haas szerint a Forma-1 és a NASCAR sokban hasonlít

Megtalálta a közös pontokat, pedig először alábecsülte a száguldó cirkuszt

Vámosi Péter

Fotó: Tóth Zsombor

Első ránézésre az amerikai NASCAR és a Forma-1 olyan, mint az ég és a föld összehasonlítása. Az egyik nagy sebességű oválpályákon megy, zárt autókkal, és hozzá a tipikus amerikai show elemekkel. A másik széria eseményei normális versenypályákon, csúcstechnikát felvonultató együléses versenyautókkal zajlanak, a világ bármelyik pontján. Gene Haas NASCAR csapattulajdonos idén szállt be a Forma-1-be, és több hasonlóságit is talált a két széria között, és ezt el is mondta a motorsport.com-nak:

"Mi már tudjuk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy nyerjünk a NASCAR-ban, és ugyanezt tudjuk alkalmazni a Forma-1-ben is. Felkészültnek kell lenni, kell egy jó motor, egy jó karbon vázszerkezet, és jó versenyzők kellenek. Amikor mindez összeáll, van esélyed nyerni."

Haas úr ugyanakkor azt is bevallotta, hogy a kezdetekben kicsit alábecsülte a királykategóriát: "Azt gondoltam, hogy a Forma-1-es bemutatkozásunk talán kicsit könnyebb lesz, de valójában ez igencsak nehéz dolog. A NASCAR-ban az izgalmak 90%-a a verseny utolsó 10%-ában történik. Amint azonban megértjük a Forma-1-et, és tudjuk is azt, hogy mi történik, akkor ha a verseny megüt egy bizonyos nívót, akkor végig le tud minket kötni. Különböző stratégiák ütköznek, más csapatokkal kell harcolni, a teljes versenytáv rendkívül intenzív."

Kifejezetten tetszik az amerikai tulajdonosnak a nemzetközi környezet is, és az, hogy milyen karakterek látogatnak el egy-egy Forma-1-es versenyre: "Ilyesmit a NASCAR-ban egyáltalán nem látni, mivel az csak Amerikában megy. Másrészt azért jó dolog utazgatni és más országokba utazni, de nagyon kimerítő tud lenni, pláne ha több embert akarsz odautaztatni. És nem is lehet annyi versenyt így megcsinálni, mint a NASCAR-ban."

Egy nemzetközibb versenynaptár szerinte ráférne szerinte a NASCAR-ra is, de alapvetően nem lát erre esélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!