f1

2016.08.13. 12:48

Milyenek lesznek a 2017-es autók?

„Emlékeztetni fognak a ’80-’90-es évek autóira”

Mudra Ágnes Krisztina

Fotó: Tóth Zsombor

A Német Nagydíj befejeztével vége lett Forma-1-es évad első felének. A mezőny nyári szünetre ment, a gyárak lassan újra teljes gőzzel fognak működni, a mérnökök és tervezők agya azonban a szünet alatt is dolgozik. Elkezdik megtervezni a jövő évi autókat. Agyalnak a megbízhatóságon, hogy a gumikezelés megfelelő legyen, fejlesztenek ők a világon mindent. A szabályok készen vannak, azok már nem nagyon fognak változni.

Tudni levő, hogy jövőre újabb nagy változtatások lépnek életbe az autó külsejére vonatkozóan. Szélesebb futóművet, több leszorító erőt, nagyobb gumikat várhatunk.

Andy Green-t, a Force India technikai vezetőjét kérdezték meg, agresszívabban fognak-e kinézni a jövő évi autók?

„Egyértelműen! A ’80-’90-es évek autóira fognak inkább emlékeztetni. Ez egy jó lépés, szeretem azokat az autókat” – mondta el a német Auto Motor und Sportnak.

Green szerint sokkal gyorsabbak lesznek a jövő évi konstrukciók az ideieknél. 

Ahogy mondta: „A szezon elejére 20-25%-al növekszik majd a leszorító erő, a végére viszont ez akár 30-35%-ra is felkúszhat. Ez a leggyorsabb növekedés, amit valaha tapasztaltam.”

Ugyanakkor a nagyobb autó és kerék több ellenállást is jelet. A szakember szerint ez úgy 20 km/h-s sebességcsökkenéssel fog járni az egyenesekben, de semmi ok az aggodalomra. A kanyarsebesség növekedésével és a féktávolság csökkenésével a technikásabb pályákon 3-4 mp-es köridő csökkenés várható.

Címkék#Forma-1#F1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!