f1

2016.08.04. 13:13

Rossi szerint semmi konkrétum nincs a Forma-1-gyes visszatérésével kapcsolatban

Az amerikai pilóta nem tudja, hogy a Manor F1 ad-e idén neki lehetőséget

Vámosi Péter

Fotó: Shawn Gritzmacher/Indycar

Tavaly öt versenyt mehetett a Manorral, a GP2-ben is második lett, ehhez képest idén csak februárban tudott elhelyezkedni az IndyCarban, miután kiderült, hogy a Forma-1-es kiscsapatnak mindenképp legalább egy fizetős versenyzőre van szüksége 2016-ban.

Rossi az Andretti-Herta Autosporthoz csatlakozott, alig pár héttel azután, hogy Michael Andrettiék felvásárolták a Bryan Herta Autosportot. Rossi megnyerte a 100. Indianapolis 500-as versenyt, és lathatóan felnőtt csapattársa Ryan Hunter-Reay mellé.

Egy éves szerződése van, és még mindig a Forma-1-be vágyna, de hogy erre milyen lehetősége van így szezon közepén, nehéz megmondani. Ő így látja a helyzetét: "A Manornál tartalékpilóta vagyok, így ha hiányuk lenne versenyzők tekintetében, akkor ott vagyok, és egyből be tudok ülni. Hogy ez megtörténik-e avagy sem, nos erről lövésem sincs. Az IndyCarra koncentrálok, és az utolsó versenyig Sonomában. Megpróbálok utána is akár karriert építeni itt, és maradni jövőre is. Ugyanakkor szerződésben állok a Manorral is, így ha kellenék nekik, meg kell hogy vizsgáljuk ezt a lehetőséget is. De konkrét megbeszélések arról, hogy idén még vezetnem kellene náluk, nem voltak."

Arra a kérdésre, hogy esetleg az USA Nagydíján látható lenne-e októberben, - már csak azért is, mert Rio Haryanto-nak pénzügyi nehézségei vannak, így válaszolt: "Hazudnék, ha azt válaszolnám, hogy nem érdekel, de még az is lehet, hogy az év azon fázisában már valamit összeraktam a jövőmre nézve, és így akár ütközés is lehet. Sok érv szól amellett, hogy ez bekövetkezzen, de konkrét tárgyalás erről nem volt. De ahogy látom a helyzetet jelenleg a sportban, nem hiszem, hogy ez megtörténne. Lássunk tisztán: senkit nem fogok helyettesíteni a Manornál. Nem ismert előttem Haryanto helyzete, olvastam pár hírt erről és hallottam a pletykákat, de semmit nem tudok a kialakult helyzetről. Ha sikerül Rio terve, és hoz újabb támogatókat, nem fogok vezetni náluk. Ha valaki lebetegedne vagy megsérülne vagy bármi hasonló, és nincs olyan partner aki fizetne, akkor esetleg beülhetek. Ez nem jelenti azonban azt, hogy Sonoma után egyből rohanok a Manorhoz, hogy levegyék az ülésem méretét."

A jövőjével kapcsolatban Rossi elárulta, hogy több Forma-1-es csapatot is megcélzott, de az IndyCar paddockjában is lennének kiszemeltjei: "Mindig beszélgetsz más csapatokkal is. Egyezkedem a Manoron kívül más csapatokkal is. Ugyanez igaz az IndyCarra is, az Andrettin kívül ott is körbenézek, hogy milyen lehetőségek adódnak. Ezen időszakban mindenki ezt csinálja, akinek nincs jövőre szerződése. Ez a legértelmesebb megoldás, hiszen változnak a büdzsék és a versenyzők is mozgolódnak. Nem mondanám azonban azt, hogy lenne valami egyértelműen kiemelkedő, amire ráfogható, hogy ez sokkal jobb mint bármi más, és ez az, amit csinálni akarok. Az jobb megoldás, hogy beszélgetek emberekkel, és kivárom, hogy mi történik az elkövetkezendő pár hónapban."

Rossi azt is elhintette, hogy ha marad az IndyCarban, feltehetőleg nem váltana csapatot: "A legtöbbet az Andretti-Hertával értekezem. Szeretek ennél a csapatnál lenni, és jó együtt dolgozni Michaellel és Bryannel. Voltak persze kihívásaink, de otthon érzem magam itt, az elejétől kezdve. Ráadásul jó együtt dolgozni a csapattársaimmal is, Ryan Hunter-Reayjel, Marco Andrettivel és Carlos [Munozzal. Egy jó szervezetről beszélünk, jó ideje a csúcson vannak az IndyCarban, annak ellenére hogy az utolsó szezonok durvák voltak, de ez sem tarthat örökké."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!