f1

2016.10.23. 15:32

Andretti még mindig a Forma-1-et szereti, hiába van Formula E-s csapata is a családjának

A legenda még éjjel is képes felkelni, hogy láthassa élőben a ma száguldó cirkuszát!

Vámosi Péter

Fotó: Paul Gilham/Getty Images/Red Bull Content Pool

A legenda, Mario Andretti azt állítja, hogy még mindig a Forma-1-et bírja inkább, mint a feltörekvő modern alternatív motorsport szériát, a Formula E-t. Fia Michael, egykoron szintén indult a Forma-1-ben is, de most Formula E-s csapatát irányítja már. A 76 éves Mario azonban nem rajong az elektromos együléses versenyzésért, és ezt el is mondta az osztrák Kuriernek: "Őszintén szólva nem érdekel. Van benne valami, amitől nem érzem jónak. Remélem, hogy nem ez a jövője a motorsportoknak."

Így annak ellenére, hogy a mai Forma-1-nek rengeteg a kritikusa, mint az kiderült, Andretti mégis rajongója neki. Nem úgy Luca Filippi, aki a gyári F1-es Honda tesztpilótája is volt, nagy jövő állt előtte, de most már az IndyCarban versenyez. Amikor őt kérdezte a mai Forma-1-ről az olasz La Repubblica, így válaszolt: "Nem sajnálom, hogy nem vagyok részese. Mióta itt vagyok Amerikában, megértettem, hogy miért is nem voltak képesek sohase elfogadni a Forma-1-et: túl komplikáltak a szabályok, keveset találkoznak a nézők a versenyzőkkel, és túl drágák a jegyek. Aztán persze itt van még az időeltolódás, illetve az, hogy csak egy Amerikai Nagydíj van."

Andretti persze, erről más a véleménye, még úgy is, hogy a fia a változatosság kedvéért IndyCar csapatot is üzemeltet. "Jó nézni a versenyeket, különben fel se kelnék éjjel időben, hogy megnézhessem azokat. Azt gondolom, hogy az egyik legjobb generáció versengését láthatjuk a Forma-1 történelmében."

Ennek ellenére nem ért egyet azon iránnyal, amerre tart 2017-ben a királykategória, ami nagyobb leszorítóerőt illetve nagyobb Pirelli gumikat enged meg. "Azt hiszem, hogy rossz az irány. Több leszorítóerővel és tapadással nagyobb kanyarsebességet lehet elérni, de ha gyorsabb vagy a kanyarban, akkor nehezebb megelőzni is. Nem értem tehát, hogy miért csinálják ezt, és abban sem vagyok biztos, hogy ez az ötlet tetszik a versenyzőknek." - zárta gondolatait 1978 Forma-1-es világbajnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!