f1

2016.11.22. 06:51

Egyre kínosabb helyzetben Nasr, a Banco do Brasil harmadolná a támogatását

Amennyiben Felipe kimarad 2017-ben, 1969 óta először fordul elő, hogy nincs brazil a mezőnyben

Vámosi Péter

Fotó: Sauber Motorsport AG

A Banco do Brasil harmadára csökkentené a fiatal brazil pilóta támogatását, ő pedig nem tud új támogatókat felhajtani. A tanácsadója szerint ennek ellenére folynak a tárgyalások. A lehetőségek azonban kifutnak 2017-tel kapcsolatban, és ha nem változik a fő támogatójának a marketing elképzelése, akkor az akár megpecsételheti Nasr sorsát is a Forma-1-ben. A bank úgy döntött, hogy nem újítja meg a szerződését a Sauberral, így már gyakorlatilag csak a Manor lehet az egyetlen lehetőség, írja a GloboEsporte.com.

Nasrt a Banco do Brasil 2011 óta támogatja, és 2014-ben jelentették be, hogy a Forma-1-ben is segíteni fogják. Ekkoriban globális tervei voltak a banknak. Aztán elérkezett Brazíliába is a gazdasági válság, leértékelődött a reál a külföldi valutákkal szemben, így újra kellett pozicionálni magukat, és felül kellett vizsgálni a projektet. Az sem javít a helyzeten, ha elmarad esetlegesen a Brazil Nagydíj. A Sauberes szerződés 2015. december 31-ével lépett életbe, és euróban került meghatározásra a támogatás mértéke, ami kb. 50 millió reálnyi értékű volt, évente. Az új helyzetben a cég év közbeni teljesítése alapján azonban mindenképpen költséget kell csökkenteniük.

Az online magazin úgy értesült, hogy a versenyző kapott egy javaslatot a banktól, hogy maradnának a partnere, de a harmadát tudnák adni a jelenlegi szponzorációjuknak. Ebben a helyzetben Nasr kénytelen keresni két másik szponzort, teljesen mindegy, hogy az állami vagy magánszektorból érkezne-e. Ennyi pénz legalább kell a mai Forma-1-ben a folytatáshoz, ugyanis már nem elég az, ha jó versenyző vagy: a csapatnak a tehetséged mellett nagy számokat is fel kell mutatnod.

Hivatalosan a bank persze titoktartási záradékra hivatkozva nem árulja el a támogatása mértékét, hiszen erről rendelkezik a szerződés is, valamint nem nyilatkoznak Nasr személyes szponzorációjáról sem, ami sokkal alacsonyabb összegű és 2019-ig lesz érvényben. A Forma-1-es stratégiájuk megváltozásáról azonban kiadtak hivatalos közleményt.

A banknak akkor kellene csak felülvizsgálnia mindenképp a döntését, amennyiben Nasr olyan csapathoz tudna igazolni, amellyel esélye lenne akár megnyernie a bajnokságot is. Ebben az esetben minimum a Sauberes szintre erősödne újra a támogatás mértéke, és komolyabb szerepvállalásra is készek lennének. Ez azonban nem jött össze, így a jelenlegi csapattal történő valamilyen megegyezés mellett már csak a Manor adott 2017-re.

Nasrt is megszólaltatták volna a riportban, de a sajtósa, Carlos Cintra Mauro annyit mondott, hogy nagyon nem tudják kommentálni a Bank of Brazil döntését, de annyit megerősített, hogy minden fronton zajlanak az egyeztetések: "Ez is (a bankkal kapcsolatos dolgok) egyeztetés alatt van. Illetve mindenkivel tárgyalásban állunk. Egyelőre ennyit mondhatunk a spekulációkkal kapcsolatosan. A szezonzáró után szolgálhatunk új hírekkel. Célunk összehozni a Forma-1-ben maradását, addig nem is beszélnénk B tervről."

Nasr esetében most pikáns az, hogy ha még nem is újítja meg a szerződését, a jövő évi Sauber költségvetést helyretette, mivel 40 millió eurót kaphatnak, köszönhetően a Brazil Nagydíjon szerzett két pontjáért, és így ők a tizedikek a konstruktőrök bajnokságában. A FIA pedig ezt a helyezést ennyivel értékeli.

2015-ben Nasr 27 pontot szerzett, idén inkább csapattársa Marcus Ericsson mögött kullogott. A két pontja a Brazil Nagydíjon azonban nagy lendületet adhat neki. Amennyiben mégis mennie kellene, akkor 1969 óta ez lenne az első alkalom, hogy Brazíliának nem lenne pilótája a Forma-1-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!