f1

2016.11.15. 11:39

Ennyi volt: 35 év után távozik Ron Dennis a McLaren éléről

Reméljük ő is könyvet ír majd, ahogy azt ilyenkor illik

Vámosi Péter

Fotó: McLaren

A 69 éves szakembernek a mai napon mondja meg a többi részvényes, hogy fel kell adnia a pozícióját, és le kell hogy mondjon a McLaren Csoport elnök-vezérigazgatói posztjáról. Ugyan ő nem akar lemondani, de múlt héten a Legfelsőbb Bíróságon is elbukott azon kísérlete, hogy "kertészeti szabadságra" küldje a McLaren, így nagyon más választás nem maradt. A távozásának a pontos menetéről egyeztetnie kell a többi részvényessel.

Dennis 25%-os részvényese a McLaren Groupnak, a bahreini Mumtalakat befektetői csoport 50%-ot birtokol, a maradék 25% pedig Dennis régi üzleti partnerénél van, aki nem más mint a szaúdi születésű, de francia Mansour Ojjeh. Dennis és Ojjeh pár éve összeveszett egyébként, amikor a 64 éves üzletember átállt az arabok oldalára, hogy kitúrják korábbi barátját. Ahogy fogalmazott: Dennis autokratikus stílusa akadályozza a McLaren jövőbeni növekedését.

Ron távozása komoly hatással bír a modern Forma-1-re nézve is, melynek egyik központi figurája volt 1981 óta. A McLarenhez 1980-ban csatlakozott, a teljes irányítást 1981-ben vette át, melynek következtében többször is domináns korszaka lett a csapatnak, és a Ferrari után ők lettek a legsikeresebb istálló.

Dennis vezetése alatt a McLaren 10 bajnoki címet szerzett, olyanokkal mint Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen és Lewis Hamilton, valamint hét konstruktőri trófeát is elhoztak.

A csapat visszacsúszott az élmezőnyből az utóbbi években, miután úgy döntöttek, hogy egyesítik az erőiket a Hondával, melynek az eredménye az lett, hogy a 2015-ös év a valaha volt legrosszabb a csapat életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!