f1

2015.04.19. 09:59

2017-re jöhetnek az 1000 lóerős V6-osok

A Forma-1 négy motorgyártója közül egyikük sem szeretne visszatérni a V8-as erőforrásokhoz.

Tajthi Andrea

Fotó: Daimler

Az F1-es motorgyártók megállapodtak abban, hogy 2017-re 1000 lóerőt igyekeznek kipréselni a jelenlegi V6-os erőforrásokból, állítja Toto Wolff.

"Egy ideje már beszélünk az 1000 lóerős motorokról." - mondta Wolff. "Én pedig támogatom, hogy szükség van arra, hogy látványosabb legyen a sport, és ha ez a jövő, akkor érdemes rajta dolgozni. De vannak olyan érdekcsoportok, akik a karosszériára éleznék ki a 2017-es szabályokat a motorral szemben."

"Tegnap hasznos találkozónk volt Charlieval (Whiting), Bernie (Ecclestone) is ott volt, és arról beszéltünk, hogyan tegyük látványosabbá a Forma-1-et 2017-re. Minden motorgyártó egyértelművé tette, hogy alapvetően a jelenlegi erőforrást akarják továbbra is. Szerintem ezek a motorok 2017-re minden gyártó esetében elérik majd a 900 lóerőt. A kérdés, hogy mi a végső cél. Különbséget teszünk 950 és 1000 lóerő között? Van pár nagyon egyszerű eszköz, amivel növelni lehet a lóerők számát, ilyen például az üzemanyag áramlás. Ha óránként 10, vagy 20 kilóval akarjuk növelni az üzemanyag áramlást, akkor, több, mint 1000 lóerő lesz az eredmény."

"De újra kell tervezni az erőforrás egyes elemeit, megbízhatóbbá kell őket tenni, ami viszont növeli a fejlesztési költségeket. Mindannyian megértjük, hogy látványos Forma-1-et szeretnénk, nem csak külsőleg, de az erőforrások tekintetében is, és ez az, amiről tárgyalunk jelenleg, hogy hogyan érjük ezt el. Határozott többség kell, ha változtatni akarunk a szabályokon. Szóval le kell ülnünk mindent megvitatni, értelmesen, hogy mit tudunk tenni, és mit profitál ebből a sport." - zárta mondandóját Wolff.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!