f1

2015.02.14. 11:14

2017-re Newey ismét belelkesülhet

A jövőbeni szabályváltozások visszacsalhatják Adrian Newey-t a Forma-1 frontvonalába.

Tajthi Andrea

Fotó: Getty Images/Red Bull Content Pool

Legalábbis a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner így látja.

Horner szerint azonban Newey háttérbe vonulása remek lehetőség arra, hogy a többi mérnök is megmutassa, mit tud.
Az azonban egyértelmű, hogy Newey csupán a szigorú szabályok miatt lépett egy lépést vissza, mert azon túlzottan keret köz szorítják őt.

"Ez (az RB11) az első autó F1-es karrierem során, mely kizárólagosan az én felügyeletem alatt épült." - mondta Newey még Jerezben. "De azért a nagyobb részében én is érintett voltam."

Arra is utalt, hogy gyengült az érdeklődése a Forma-1 iránt, mert a szabályoknak köszönhetően túlzottan hasonlítanak egymásra az autón.

"Nagyon is." - mondta. "Az az igazság, hogy nagyon nehéz kompromisszumot találni a szabályokért, melyek egyébként túlzott költekezést eredményeznek. Talán félnek túl nyitottá tenni a szabályrendszert, mert attól félnek, hogy egy csapat túl nagy előnyre tesz szert. De szerintem a rossz irányba ment el ez a dolog. Számítania kellene véleményem szerint a versenyzőnek, a karosszériának és a motornak, együttesen, de most úgy gondolom, hogy túl nagy szerepet kapnak az erőforrások. Úgy érzem, túlszabályzottak vagyunk."

Mostanában azonban egyre inkább beszédtéma, hogy a háttérben radikális változásokat terveznek 2017-től, és nem csak az 1000 lóerős erőforrások, hanem az autók külső megjelenése kapcsán is. Ha ez valóban így lesz, Horner szerint Newey ismét belelkesül.

"Ha a szabályok változnak és kicsit lazábbak lesznek, az vonzóbbá is teszi majd azt. S talán meghozza az ő (Newey) kedvét is újra." - mondta Horner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!