f1

2017.01.10. 12:22

Január 23-án jelentheti be a Mercedes Bottas érkezését, állítja az AS

A Williams pedig ingyen kapja meg a motorjaikat, Massa meg visszatérhet

Vámosi Péter

Fotó: Glenn Dunbar/Williams

A leglogikusabb opció végig Valtteri Bottas volt, amióta csak bejelentette Nico Rosberg a visszavonulását, így a finn pilóta érkezhet a Mercedeshez Lewis Hamilton mellé. A tárgyalások nehezen haladtak, hiszen a németek egy olyan versenyző mellett döntöttek, akire egy másik csapat fő támogatója alapozott. 

Fontos megjegyezni, hogy az első jelölt Fernando Alonso volt, ráadásul még azelőtt, hogy 2016 világbajnoka bejelentette volna a visszavonulását! A szezonzáró óta kapcsolatban állt a spanyol pilóta és a Mercedes, de akkor még arról volt szó, hogy esetlegesen Hamilton távozhat. Próbálkoztak még Nico Hülkenberggel is, de a frissen aláírt szerződése a Renault csapatával nem tette ezt lehetővé. 

Valami ilyesmi történhetett Alonso esetében is, mivel a McLaren és különösen a Honda elutasította ezt a lelépési igényt. Pedig a derék spanyol már azzal is fenyegetőzött, hogy akár a Forma-1-ből is kiszáll, amennyiben pocsék lesz az autója, ugyanakkor már csak egy éve van hátra a szerződéséből. Ekkor kezdett világossá válni az, hogy hárman maradtak a játékban: Bottas, Wehrlein és Sainz. Egyes támogatók szerették volna megszerezni az ifjabbik spanyolt, a fiatal német egy ideig biztos befutónak tűnt jobb ötlet nem lévén, végül Bottas szerződtetésének a híre kezdett megerősödni. 

Mint az ismeretes a finn menedzsere Toto Wolff, de Mika Häkkinen is egyengeti az útját. Tárgyalások kezdődtek a Williams istállóval, ami érintette a motorokat, akár Paddy Lowe átszerződését. Hosszas egyeztetések után végül sikerült megállapodni, így Lowe komoly szerepet kap majd Groveban, ezzel is utat engedve James Allison szerződtetésének a Mercedeshez. A leglényegesebb elem azonban az, hogy Bottasért cserébe teljesen ingyen kapják meg majd a Mercedes motorjait, ráadásul a finn pilóta fizetése a Mercedesnél 6 millió euro lesz. 

Annak ellenére, hogy Hamiltonnak nincs beleszólása abba, hogy ki legyen a csapattársa, az egyértelmű volt azért, hogy nem akar olyan pilótát maga mellé, mint Alonso, vagy aki már rögtön az elején be tudja őt fogni. Sainz akár valóban érkezhetett is volna, mert a szponzoraiknak is megfelelt volna, de erős a szerződése a Red Bull csapatával, illetve még egy előszerződése is van a Renault istállóval. 

Az AS forrásai szerint Bottast hivatalosan január 23-án mutathatják be a nagyérdeműnek, pont egy hónappal az új autójuk érkezése előtt. A Mercedes célja az volt egyébként, hogy mielőbb, még akár 2016-ban megnevezhessék a pilótájukat, de nem tette lehetővé ezt a mindkét félre nehezedő nyomás. Valtteri hivatalosan még nem írta alá a szerződését, de ez mindenképp meg fog történni még ebben a hónapban. Ekkor válik az is hivatalossá, hogy Felipe Massa visszatér Lance Stroll mellé a Williamsbe. Wehrlein pedig a Sauberbe tart, ahol állítólag újra Mercedes motorokra válthatnak majd 2018-tól kezdődően, pedig Hondáról volt szó eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!