f1

2017.01.02. 12:45

Sokkal agresszívebb és biztonságosabb autókat!

Wurz szerint ha biztonságosabbak lesznek az autót, jöhet a 450-es tempó

Tajthi Andrea

Fotó: Tóth Zsombor

A Grand Prix versenyzők szervezetének (GPDA) elnöke, Alexander Wurz úgy véli, a Forma-1-ben a biztonság növelése egyet jelent azzal, hogy az  autókat sokkal gyorsabbra lehet tervezni, ez pedig növelné s versenyek izgalmasságát.

Wurz jóval komolyabb tapadást és a kanyarokban durvább lassulást szeretne látni, ám hozzáteszi, ez csak akkor lehetséges, ha csökkentik annak kockázatát, hogy a versenyzők megsérülnek.

"Én még biztonságosabbá tenném az autókat, de sokkal gyorsabbá is." - idézik Wurzot a Motorsport.com orosz szerkesztői. "Aztért mondom, hogy sokkal gyorsabbá, mert tudunk olyan autókat építeni, melyek 450 km/h-ra képesek és sokkal komolyabb a leszorítóerejük. Akkor lehet ilyet építeni, ha az autókat biztonságosabbá tesszük a leg extrémebb, városi pályákra is."

"Nincs szükség óriási bukóterekre, így nem lennének szabályszegések sem."

"A legfontosabb szempont, hogy a rajongó otthon ülve azt gondolja: 'Én képtelen lennék erre. Csak a legbátrabb, tehetséges versenyzők képesek erre.' A többi nem érdekel. Mert így a bennem lévő rajongó izgatott lenne. De mi már messze mozdultunk a szórakoztatástól."

"És ha az autók nem lesznek biztonságosabbak, a versenyigazgató kénytelen lesz óvatos lenni, mert nem akar börtönbe kerülni, ha netán történne valami."

"Az én véleményem az, hogy tegyük az autókat biztonságosabbá és nagyon agresszívvé. Persze mindig veszélyes lesz, ha az ember ilyen tempónál vezet, de azon dolgozunk, hogy ennek a valószínűsége kisebb legyen. Ez az én hosszútávú vízióm, rövid távon nem működne. Nem vagyok benne biztos, hogy igazam van, de épp ezért kell csoportként döntenünk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!