f1

2015.04.27. 08:48

A VW-főnök lelépett, jöhet az F1?

Felmondott Ferdinand Piech, a Volkswagen igazgatója – ezzel tulajdonképpen az autógyár egyik márkája szabad utat kap az F1-be.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Volkswagen Motorsport

Piech, a Volkswagen Csoport 78 éves vezetője szombaton mondott le pozíciójáról. Már régóta őt tekintik az akadálynak, amely a VW F1-es szereplésének útjában áll: Piech ugyanis személyes ellenszenvvel viseltetik Bernie Ecclestone iránt. Ahogy a Motorsport.com már korábban megírta, a VW Felügyelői Tanácsa Piech eltávolítása mellett kardoskodott – ám Piech tényleges felmondása még őket is meglepetésként érte.

A Volkswagen Felügyelői Tanácsa azt szeretné, ha a vezérigazgató, Martin Winterkorn új, hosszú távra szóló szerződést kapna 2016-tól kezdődően, noha Piech korábban Winterkorn kirúgatásán munkálkodott. A tanács 5-1 arányban szavazott Winterkorn mellett.

A belső trónharc (Piech és Winterkorn között) megoldása érdekében még egy sürgős megbeszélést is össze kellett hívni. Berthold Huber, az alelnök fogja betölteni a vezéri posztot, amíg nem választanak új elnököt.

A tanácsbeli erőeltolódás egyben új döntéshozási folyamatokat vonhat maga után, amely azt jelentheti, hogy a VW Csoport a következő 18 hónap folyamán átszervezi a motorsport-programját. A VW rendkívüli sikereknek örvend az autósportok terén: jelen vannak a WEC-ben (mint Audi és Porsche), a WRC-ben, rallycrossban, F3-ban és GT-ben is (mint Lamborghini és Bentley); Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Skoda és Volkswagen márkák alatt pedig utcai autókat is forgalmaznak.

Winterkorn 2007-ben vette át a vezérigazgatói szerepet Bernd Pischetsriedertől; ezelőtt pedig az Audi AG tanácsbizottságának elnöke volt, ahol nagy mértékben támogatta a cég sportautós és DTM-es projektjeit. Emellett Winterkorn a felelős a VW Csoport megerősödéséért és expanziójáért, amely az elmúlt néhány év alatt a vállalatot az EU piacvezető autógyártójává emelte. Piech, a Porsche-család egyik embere, aki a ’90-es évek pangása után visszaállította a márka hírnevét, nemrégiben a VW USA-beli gyenge szereplése miatt kritizálta Winterkornt – ez a lépése heves szóváltáshoz, végül pedig a felmondásához vezetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!