f1

2016.03.03. 06:21

Ayrton Senna a Ferrarihoz akart menni, állítja Todt

Többször is egyeztettek, végül Schumacher érkezett

Vámosi Péter

Fotó: McLaren

A Ferrari a Forma-1 legpatinásabb istállója, és a királykategória egyik legendás alakja Ayrton Senna. Ennek ellenére soha nem keresztezték egymás útjait. Pedig többször is tárgyaltak: 1990-ben az akkori csapatvezető Cesare Fiorio csábítgatta a brazilt, 1992-ben a Ferrarinál épp tanácsadóként szolgáló Niki Lauda próbálta megszerezni a háromszoros világbajnokot. Az utolsó próbálkozó az 1993-ban frissen kinevezett csapatvezető Jean Todt volt.

Most az AUTO BILD MOTORSPORT-ban emlékezett vissza Jean Todt, aki ma már a FIA elnöke: "Ő is akart jönni a Ferrarihoz, és mi is akartuk őt. Mivel egyszerűen ő volt a legjobb versenyző. Volt egy hosszas megbeszélésem vele még 1993-ban az Olasz Nagydíj előtt Monzában. Egy hotelben laktunk, a Villa d'Esteben. Este 10 körül átjött a szobámba, és két órán keresztül tárgyaltunk. Le voltam nyűgözve attól az elhivatottságtól, és attól, ahogyan beszélt. Nagyon lassan és világosan fogalmazott. Azt mondta, hogy már a következő évben, tehát 1994-ben a Ferrarinál akar versenyezni."

Végül azonban a brazil pilóta a Williamsnél kötött ki. Miért? Jean Todt erre is választ adott: "Jean Alesivel és Gerhard Bergerrel szerződésünk volt. Ő persze azt mondta, hogy a Forma-1-ben nem számítanak a szerződések. Nekem azonban számítanak. Amikor újra hívtam, hogy tegyek neki egy ajánlatot 1995-re, akkor lerázott. Akkor már eldöntötte, hogy a Williamsnél fog versenyezni."

Senna helyett végül Michael Schumacher érkezett 1996-ban a Ferrarihoz. Todt róla így vélekedett: "Akkoriban ő volt az egyetlen pilóta, akiben hittem, hogy a Ferrarival bajnok lehet. Az odaadás, a lojalitás és a tehetség ideális kombinációja volt ő. És kiváló visszajelzéseket adott a mérnökeinknek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!