f1

2015.07.22. 14:35

Könyvajánló: A Formula 1 világbajnokai 1950-2014

Paksi Konstantin harmadik könyvét adja ki

Vámosi Péter

Fotó: Motorsport Csatorna

Míg gyakorlatilag az eddig megszokott és ismert hivatalos "iparosok" leálltak a könyvek írásával, addig Paksi Konstantin nemhogy bekezdett, hanem fokozza is a tempót! Harmadik éve egyhuzamban jelenik meg Forma-1-es témájú könyve. Két éve különleges statisztikáival késztette újraértelmezésre a a sportért rajongó közönséget, tavaly pedig szerzőtársával, Stephen Liebbel közösen egy hiánypótló könyvvel jelentkeztek, az "eltűnős" Damon Hillnek szenteltek egy könyvet, aminek az alany is láthatóan örült. 

A szerző azonban nem állt le, sőt: a Forma-1 összes eddigi összes világbajnokáról írt egy 368 oldalas könyvet, és a tőle már elvárt módon fejelte meg kifejezetten az ő fekete-fehér számszerű statisztikai eredményeivel.

1950-től napjainkig érthetően, és a lehetőségekhez képest röviden kerül bemutatásra minden világbajnoka a sportnak, Farinától Hamiltonig bezárólag. Ebből adódik, hogy az eddig megszokottakhoz képest a könyv nagyobb és vastagabb is mint az előzőek, tehát aki már most készíti a helyet ennek a műnek, ezzel számoljon.
Tartalmát tekintve a címe önmagáért beszél, nincs rajta mit különösebben magyarázni. Sőt, a szerző annyira kegyes, hogy még lapozgatni sem kell, mint annak idején a kaland-játék-kockázat fantasy könyvekben, a végén ott lesz összehasonlítható formában az összes világbajnok eredménye.

Olyan szempontból szerencsés kiadványról beszélhetünk, hogy bátran ajánlható kezdő Forma-1 rajongóknak is, mivel ha kiolvassák, gyakorlatilag rövid időn belül megismerhetik a sportág egykori és mai hőseit. 
A fanatikus rajongóknak is kötelező, mert számukra is mondhat újat a legjobbakról ez a könyv, nem is beszélve a részletes statisztikákról, ami azért jó, hogy hasonló érdeklődésű pajtásainkat helyrerakhatjuk tévedés esetén, vagy ahogy a nyugdíjasok a tv előtt szokták: kijavíthatjuk, ha netán akár a szakkommentátor tévedne, persze csak magunkban, illetve a család szórakoztatására.

Az autogramvadászoknak is ajánlom, mert gyakorlatilag egy könyvben megvan az összes "nagykutya", ráadásul elég rendhagyó módon a könyv képanyaga 100%-ban legális forrásból ered, ellentétben a hazánkban megjelent kiadványok 90%-ával, ahogy azt már említettem az előző műve ajánlásánál is. Ebben is igen sok munkaóra fekszik. Nagy segítség volt Rich Harman is, megérdemli hogy külön kiemeljük a fantasztikus munkásságát a képanyagot illetően, pláne figyelembe véve azt, hogy 65 évet kellett vizuálisan is megjeleníteni.

Ezen ínséges időkben, amikor alig egy-két kiadvány jelenik meg Forma-1-es témában magyarul, ennek a könyvnek mindenképpen a könyvespolcon a helye. Mi mással is ünnepeljük meg azt, hogy harmincadszor tért vissza hozzánk a száguldó cirkusz, mint egy olyan művel ami a sportág legjobbjairól szól?

A könyv hamarosan kapható lesz az Alexandra könyvesboltjaiban, árát sajnos még mi sem tudjuk, mert annyira frissen kaptuk meg a tiszteletpéldányt a szerzőtől, hogy még ez sem tisztázott jelenleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!