f1

2016.04.08. 13:18

Nem vétett a Ferrari

Tisztázódott az ügy: a Ferrari nem élt kódolt üzenettel a boxtáblán az Ausztrál Nagydíjon.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

Az FIA az elmúlt időszakban igyekezett szigorítani azon, a csapatok milyen információkkal láthatják el a pilótákat verseny közben; ennek egyik eredménye az új rádiószabályozás, amely többek között azt is kimondja, hogy tilos kódolt üzeneteket küldeni a pilótáknak.

Bahreinben azonban a Ferrari egyik riválisa egy fényképet juttatott el az FIA-hoz, amely még Melbourne-ben készült, és Sebastian Vettel boxtábláját ábrázolja az alábbi szöveggel: 3.2, LFS6 P1. Az üzenet pontos jelentését homály fedi, ám Vettel kormányán valóban található olyan beállítás, ahol az FS6 egy valid paraméternek felel meg. Elméletileg az ehhez hasonló instrukciók, amelyek autóbeállítási javaslatokat adnak, tilosak; a Ferrari azonban kielégítő magyarázattal szolgált az FIA-nak (ráadásul az ausztráliai volt az első verseny az új szabályok alatt), így a szervezet ejtette az ügyet.

Az értesülések szerint Vettelnek a táblázás időpontjában problémái voltak a kormánykijelzővel, az aktuális versenykörülményeket figyelembe véve pedig a Ferrari úgy döntött, engedélyt kér az FIA-tól a táblázásra – az ott megjelenített információ ugyanis a német rendelkezésére állt volna amúgy is, ha működött volna a kijelzője. Az FIA tehát tisztában volt vele, mire készül a Ferrari. A Vettelnek küldött üzenet azonban csak egy volt a sok üzenet közül, amelyeket az FIA árgus szemekkel figyelt, hiszen a csapatok még a hozzászokási fázisban vannak.

„A boxtáblán ugyanazokat az üzeneteket adhatják át a pilótáknak, amiket a rádión is, és nem többet” – nyilatkozta Charlie Whiting. „Néhányan azonban felhívták rá a figyelmet, hogy ha a körszámot például pirossal írják ki, az ezt jelenti, ha sárgával, akkor azt jelenti, ha fehérrel, akkor pedig amazt – ilyesmire kell gondolni. Kamerákkal megfigyeljük az összes boxtáblát, és ha valamilyen szokatlan dolgot veszünk észre, rákérdezhetünk a miértjére. Biztos vagyok benne, hogy a csapatok mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb információval lássák el a versenyzőiket, de remélem, mindezt legális úton teszik meg.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!