f1

2015.05.02. 08:25

Räikkönennek tegnap sok mondanivalója volt

Kimi Räikkönen volt a Nagy Futam III. egyik sztárvendége, mindenki rá volt kíváncsi.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Tajthi Andrea

Közismert szűkszavúsága ellenére is három sajtótájékoztatón vett részt a pénteki nap folyamán, azonban – talán nem meglepő módon – válaszainak tartalmassága és hossza folyamatosan csökkent, ahogy egyik helyszínről a másikra masírozott. A finn világbajnok délelőtt 11-kor mutatkozott a legkészségesebbnek: a Kaspersky és a Ferrari közös sajtótájékoztatóján még magához mérten kielégítő és terjedelmes válaszokkal látta el a jelenlévő médiát.

A tájékoztatót Räikkönen nélkül kellett elkezdeni, aki késve érkezett meg, de amint belépett a terembe, máris özönlöttek a kérdések. Természetesen nem maradhatott el az örök kérdés: mit gondol Budapestről? Ahogy fővárosunk sem sokat változott az elmúlt egy év alatt, úgy Kimi véleménye is megmaradt: még mindig nagyon szép és kellemes városnak tartja Budapestet, ahova szívesen látogat el, többek között a magyarok vendég- és autósport-szeretete miatt. Ha már rajongók, Räikkönent szembesítették a ténnyel, hogy ő a magyar szurkolók egyértelmű kedvence, a miértre viszont Kimi nem tudott végleges választ adni, ahogyan arra sem, hogy mi lehet a finn autóversenyzők titka, mitől ennyire sikeresek a motorsportok terén; mindössze annyit mondott, hogy náluk Finnországban „több helyük van gyakorolni”.

A magyar média nem ment el szó nélkül a Ferrari feltámadása mellett, és arról kérdezték Räikkönent, mekkora esélyük van rá, hogy még idén megszorongassák a Mercedest. A finn versenyző a köztes és biztos talajon maradt – nagyon jól haladnak, rendkívül jó pozícióban állnak (főleg tavalyhoz képest), sokkal közelebb kerültek a Mercedeshez, mint akárki hitte volna, azonban nem szabad elbízniuk maguk, ugyanolyan keményen kell dolgozniuk, mint eddig, hiszen a Mercedes is fejlődni fog. Bízik benne, hogy a szezon későbbi szakaszában tudnak még futamot nyerni, de tisztában van vele, hogy ezért küzdeni kell. Röviden kitért a jövő heti barcelonai futamra is, ahova a Ferrari, a többi csapathoz hasonlóan, viszonylag nagy fejlesztési csomaggal érkezik. Kimi reméli, hogy az újítások segítségével közelebb lopakodhatnak a Mercedeshez, és kiemelte, az, hogy Barcelonában két téli tesztet is tartottak, segítség lehet számukra az adatok elemzésekor – egyébként nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy amíg nem kezdődik meg a szabadedzés, „értelmetlen találgatni”.

A technikai fejlődés mellett a csapat belső szerkezete és egysége is megváltozott a Ferrarinál, pozitív irányba. Sokkal jobb hangulat uralkodik az olasz istállónál, és egy újságírói kérdésre válaszolva Kimi bevallotta, hogy ez részben az új csapatfőnöknek, Maurizio Arrivabenének is köszönhető, akit a „tökéletes főnöknek” titulált. Arrivabene közölte a csapattal, hogy a haladásért dolgozni kell, nem lehet lazsálni, ezzel egy időben viszont kissé enyhített a dolgozókat ért nyomáson és stresszen. Räikkönen logikája szerint pedig a kellemesebb atmoszférából egyenesen következik a jobb versenyeredmény is.

Ez azonban mégsem egy F1-es futam volt, hanem egy belvárosi tömegrendezvény, a bemutatózó pilótát pedig illik megkérdezni a pálya nyomvonaláról. Mindenki kíváncsian várta, mit szól Kimi a pályarajzhoz, aki viszont beismerte (noha ezen nem lepődtünk meg annyira), hogy még egyáltalán nem látta, milyen útvonalat kell majd követnie, de kicsit sem aggódik, hiszen „Monacóban is utcán vezetek, és nincs semmi baj”.

Egy másik kollegát inkább Räikkönen motivációja érdekelte: mint ismeretes, 2007 bajnoka nem egy hatalmas híve az efféle PR-elfoglaltságoknak, és egyenesen megkérdezték Kimit, ő ajánlkozott-e erre a feladatra vagy a Ferrari jelentette ki, hogy jönnie kell. Ahogy számítani lehetett, természetesen nem Räikkönen ötlete volt a részvétel, de úgy tűnt, Kimi nem búslakodik a rárótt kötelezettség miatt, ennek alátámasztására pedig három érvet is felsorolt. Először: mivel a Ferrari a munkahelye, nyilvánvaló, hogy azt kell tennie, amit a főnökei mondanak neki. Másodszor: tekintve, hogy mindössze egyetlen napos rendezvényről van szó, nem vesz el sokat az idejéből, magángéppel pedig nem egy nagy wasistdas reggel Budapestre repülni és délután el. Harmadszor pedig: Kimi kiemelte, hogy ez a rendezvény, habár F1-es és egyéb versenyautók bemutatóznak, nem a sebességről szól; lehetőséget ad a szurkolóknak, hogy testközelből láthassanak és hallhassanak egy F1-es autót, ugyanis rengeteg olyan néző is kijön ilyenkor, aki nem feltétlen teheti meg, hogy július végén kilátogasson a Magyar Nagydíjra. Räikkönen megemlítette, hogy tavaly Rotterdamot is megjárta egy ilyen road-show keretei között, és tisztában van vele, hogy egy ilyen bemutatóval hatalmas örömet szerez a rajongóknak szerte a világon.

Ha már a Kaspersky volt a sajtótájékoztató másik főszponzora, a technológiával és biztonsággal kapcsolatban is feltettek egy kérdést Kiminek, aki azonban őszintén bevallotta, hogy nem nagyon ért ehhez és „nem is gondolkozott még rajta”, a biztonságot azonban – fizikai és magánéleti értelemben is – nagyon fontosnak tartja.

Természetesen mi is szerettük volna kihasználni, hogy „legális” körülmények között faggathatjuk Kimit. Az első kérdésünk az említett magánéleti biztonsághoz kapcsolódott: Kimi közismerten nem nagy rajongója a közösségi médiának, számítógép nélkül viszont szinte lehetetlen manapság élni, és arra voltunk kíváncsiak, ha nem twittelésre és instagramozásra használja az internetet, akkor mire – talán titokban magáról néz videókat..? Ez utóbbi feltételezésre Räikkönen megengedett magának egy halvány mosolyt, majd azt válaszolta, hogy ilyenről szó sincs. Nincs Facebookja vagy Twittere, ami egyúttal azt is jelenti, hogy semmilyen privát adata sem fog véletlen kiszivárogni és rossz kezekbe jutni – noha gyorsan hozzátette, hogy „nem mintha bármi titkolnivalóm lenne”. Persze használja a számítógépet, de csak „normális dolgokra”; hogy mit ért ez alatt, ezt Kimi nem részletezte, de feltételezhetően hírolvasásra és emailezésre gondolt.

A második kérdésünk Finnországra vonatkozott. Az elmúlt hetekben látott napvilágot az a hír, hogy Finnország versenypályát épít, ahol – egyelőre – MotoGP és WSR, esetleg GP2-es és GP3-as futamokat szándékoznak rendezni. Vajon lehetséges-e, hogy a jövőben F1-es futamot fognak tartani Finnországban? Räikkönen nem mert jóslásokba bocsátkozni, a rendkívül magas költségeket, amelyek egy F1-es futam rendezésével járnak, hozta fel ellenérvnek a „nem” mellett. Mindazonáltal nagyon örülne egy hazai futamnak; valamilyen szinten pedig illendő lenne, hogy legyen Finn Nagydíj, tekintve a finn pilóták sikerességét, nem csak az F1-ben, hanem más motorsportokban is.

A sajtótájékoztató végét az oldottabb és Kimi magánéletét firtató kérdések dominálták. A Ferrari-pilóta január végén lett édesapa, és rengeteg kérdés érkezett a kis Robinhoz kapcsolódóan. Az egyik kollega arra volt kíváncsi, mik a legnagyobb kihívások, amik az apai szereppel járnak. Räikkönen nem tudott egyetlen kihívást megnevezni, szerinte az egész helyzet újdonsága már önmagában hatalmas kihívás: nincsen gyakorlata a gyereknevelésben, így mindenki nehézkesnek számít, valamint kiemelte, hogy Robin mindig éhes és sír, az éhség pedig nem mindig a legmegfelelőbb pillanatokban jön rá a babára. Egy vicceskedő újságíró megkérdezte Kimit, tud-e és szokott-e pelenkát cserélni; a versenyző elmosolyodott a kérdésre, majd azt válaszolta, hogy tudni tud, de űzi gyakran ezt a mesterséget.

A délelőtti sajtótájékoztató tehát Robinnal ért véget, Kimi pedig rezignált arccal nyugodott bele az elkerülhetetlenbe, háromnegyed óra múlva ugyanis még egy hasonló eseményen kellett részt vennie, ahol már Daniil Kvyat és David Coulthard is csatlakozott hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!