Felsőszölnök

2014.12.05. 19:45

A tervek szerint jövőre átadják a felsőszölnöki mintagazdaságot

Felsőszölnök, Szentgotthárd - Nem először járt a térségben Dejan Zidan, a Szlovén Köztársaság miniszterelnök-helyettese, mezőgazdasági miniszter, aki pénteken látogatóba érkezett a Rábavidékre, hogy tájékozódjon a magyarországi szlovének aktuális helyzetéről.

Markó Petra

A felsőszölnöki találkozó helyszíne egy új mintagazdaság volt. 2010-ben vetődött fel annak a projektnek az ötlete, amellyel egy turisztikai és kulturális gazdasági központot szeretnének létrehozni a szlovén kisebbség által lakott vasi községben.

A miniszter úgy gondolja, ahhoz, hogy egy nemzeti közösség fejlődni tudjon és fennmaradhasson, fontosak a megfelelő gazdasági alapok. Nagyon jónak tartja a minisztérium kapcsolatát a határon túli szlovének hivatalával.

- Lenyűgöző ez a térség, és úgy gondolom, jobb helyet nem is választhattunk volna a projekt megvalósításához - tette hozzá.

A kezdeményezés sokcélú: egy olyan mintagazdaságot szeretnének létrehozni, ahol a nemzeti park jelenléte, valamint a Natura 2000-es területek védelme nem hátrányt, hanem előnyt jelent a gazdaság számára.

- Szeretnénk egy olyan turisztikai központot, ahová érkeznek vendégek a szomszédságból és távolabbi területekről, ahol előnyt lehet kovácsolni a helyi adottságokból, az őshonos gyümölcsfajták termesztéséből, az állattartásból és az idegenforgalomból. Szeretnénk azt is, hogy ez a létesítmény az itt élő szlovének számára kulturális, gazdasági központ legyen és jelentse számukra a továbblépés, továbbfejlődés lehetőségét is -  mondta.

Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke; Ksenija Skrilec, Szlovénia budapesti nagykövete; Dusan Snoj szentgotthárdi szlovén főkonzul; Tadej Bojnec, a Szlovén Köztársaság Határon Túli és Diaszpórában élő Szlovénok Hivatalának titkára; Dejan Zidan szlovén miniszterelnök-helyettes és Vladimir Celigoj, földművelési tanácsadó  Fotó: MTI/Varga György

A 24 hektáros mintagazdaság központja egy 250 négyzetméter alapterületű, kétszintes épület, amelynek alsó szintjén egy húsfeldolgozó és több gyümölcsraktár kap helyet, felső részében egy étterem működik majd, tetőterében pedig vendégszobák lesznek.

A miniszter köszönetét fejezte ki a helyi és a szlovén társszerveknek a megvalósításért, hiszen tőlük is függött a kivitelezés. A 730 ezer eurós költségvetésű projekt tervezése során ütemtervet állítottak össze, amit eddig tartani tudtak, és bíznak abban, hogy 2015-ben sor kerülhet az átadóra. Akkorra egyébként új projektek bejelentését is előrevetítették.

A mintagazdaságban tett látogatást megelőzte egy találkozó Szentgotthárdon, ahol Dejan Zidan a magyarországi szlovének országos szervezeteinek vezetőivel és a szlovén nemzetiségi szószólóval folytatott egyeztetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!