Foci-Eb 2021

2021.07.05. 10:22

Bruno Fernandes, Mbappé, Müller – csődöt mondtak az Eb fáradt sztárjai

A hosszú klubidény után több klasszis, például Kylian Mbappé vagy Bruno Fernandes is csalódást okozott a most futó Európa-bajnokságon, ez pedig hozzájárulhatott ahhoz, hogy végső győzelemre is esélyesnek tartott együttesük korán kiesett.

Switzerland's goalkeeper Yann Sommer (R) saves a penalty by France's forward Kylian Mbappe during the UEFA EURO 2020 round of 16 football match between France and Switzerland at the National Arena in Bucharest on June 28, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / POOL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

KESERŰ SZÁJÍZZEL BÚCSÚZOTT A PORTUGÁLOK ÁSZA

Bruno Fernandesnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a portugál válogatott irányítója legyen, még akkor is, ha erre Cristiano Ronaldónak is rá kell tennie a pecsétet... A 26 éves labdarúgó remekül olvassa a játékot, technikás, mi több, gyors és gólerős is. Legalábbis klubszinten. A Manchester United azért igazolta át 2020 januárjában, mert a csapat menedzserének, Ole Gunnar Solskjaernek olyan futballistára volt szüksége, aki az egész pályát uralja, emellett a küzdeni tudása és temperamentuma is páratlan. Nyerő mentalitása nem mellékesen társaira is jó hatással van. Ezért az MU hajlandó volt belemenni a 80 millió eurós vételárba, s talán azért is, mert sokan állították, Sir Alex Fergusonnak is a kedvence lenne.

A klasszis nem volt tagja a 2016-os Eb-győztes együttesnek, Fernando Santos azt követően figyelt fel rá, hogy 2017-ben a Sportinghoz igazolt, 2019 óta kihagyhatatlan a legjobbak közül, igaz, 31 meccsen csak 2 gólos...

Talán sokan emlékeznek rá, ellenünk ő adott be a jobb oldalról, ezt követően pattant a labda Szalai Attiláról Raphaël Guerreiro elé, ebből a lövésből született a portugálok vezető gólja, a többit tudjuk... A németek ellen lecserélték, a franciák ellen őt hozták be Bernardo Silva helyett a 72. percben. Utóbbi csere megtörtént a belgák elleni nyolcaddöntőben is, csak épp az 55. percben.

A puszta tény, hogy a kieséses szakaszban csak csereként játszott bizonyítja, Fernando Santos is érzékelte, hogy ez nem Bruno Fernandes tornája.

PORTUGÁL SZEMMEL (Sérgio Pires, a Maisfutebol újságírója): „Bruno Fernandes kissé csalódást keltő teljesítményt nyújtott, hiszen jó idényt zárt a Manchester Uniteddel, a klub meghatározó játékosa volt. Egy kimutatás szerint a tornán szereplő futballisták közül övé volt a legtöbb játékperc az elmúlt idényben, és az Eb-n szerintem ennek itta meg a levét. A magyarok és a németek ellen nem játszott jól, utóbbi mérkőzés után Fernando Santos négyszemközt elmondta nekünk, hogy változtatásokat tervez a középpályán, így Fernandes volt az egyik, aki kikerült a franciák elleni kezdőből. Láthatóan fáradt és formán kívüli volt, de ettől függetlenül továbbra is remek futballista, aki még évekig a válogatott segítségére lehet.”

A FLEGMA ZSENI ELRONTOTT TIZENEGYESE LETT A FRANCIA BUKÁS SZIMBÓLUMA

A 2018-ban, már 19 évesen világbajnok Kylian Mbappé óriási terhet cipel: a szakemberek (és a szurkolók is) a 22 esztendős francia csatárt tartják Lionel Messi és Cristiano Ronaldo utódának; előbbi hatszoros aranylabdás, utóbbi ötszörös. A France Football Aranylabda-szavazásán az esélyesek listájára 18 évesen és 9 hónaposan jelölték 2017-ben. Gyorsasága páratlan, jól fedezi a labdát, cselezés közben képtelenség megállítani. Az Eb-n – ahogyan a francia labdarúgók többsége – nagyképűen, illetve inkább nyeglén futballozott, a PSG-ben rá irányuló fények mintha elvakították volna.

A tornát gól nélkül zárta, a nyolcaddöntőben Svájc ellen (3–3) az ő passzából egyenlített 1–1-re Karim Benzema, ám a tizenegyespárbajban Yann Sommer kiütötte a lövését, ezzel a franciák kiestek. Ebből a szempontból szimbolikus alakja is lehet a francia kudarcnak, de életkora miatt még több lehetősége lesz feledtetni a mostani tornát.

FRANCIA SZEMMEL (Flavien Tréssarieu, a L'Équipe újságírója): „Hírnevének, tehetségének köszönhetően Kylian Mbappé volt az Európa-bajnokság egyik arca, ráadásul papíron Antoine Griezmann-nal és Karim Benzemával hárman a világ legerősebb támadóhármasát alkották. Ehhez képest Mbappén nem látszott a szokásos energetikussága, görcsösnek tűnt, sokszor túlvállalta magát. Ettől függetlenül gólveszélyes volt, több találatból kivette a részét, a portugálok ellen például tizenegyest harcolt ki, gólpasszt adott Benzemának Svájc ellen. Ettől függetlenül a torna legjobb három játékosa közé kellett volna kerülne, de csalódást okozott. Csakúgy, mint a Griezmann-nal és Benzemával alkotott triója.”

KIFUTÓ MODELL LETT A KORÁBBAN ÜNNEPELT VILÁGBAJNOKBÓL

A gond azzal kezdődött, hogy Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya korábban a partvonalra tette, majd reaktiválta Mats Hummelst és Thomas Müllert. Noha mindketten első szóra jöttek, nem ment nekik úgy a játék, mint korábban. Hiába voltak kezdők, a kényszer szülte megoldás nem tett jót a játékuknak, egyikük sem a korábban megszokott önbizalommal lépett pályára, ráadásul Müller kihagyott helyzete az angolok ellen döntő hiba volt. Az Eb mérkőzésein úgy tűnt, mintha a támadó „kifutó modellként” Löw bizalmáért küzdött volna, és talán a hosszú száműzetés után nem sikerült felvennie a többiek ritmusát a válogatottban.

Müller esetében nem a korral volt a probléma, hanem a bizalommal, nagy kérdés, hogy a Löwöt váltó Hans-Dieter Flick, aki a Bayern kispadjáról ül át a válogatottéra, számít-e rá a jövőben. Ha nem, 106 mérkőzésen szerzett 39 gólja s a 2010-es vb-n öt találattal elnyert gólkirályi címe akkor is kiemelkedő eredmény.

NÉMET SZEMMEL (Tammo Blomberg, a Die Zeit újságírója): „A vb-gólkirály még sohasem szerzett gólt Európa-bajnokságon, ezt a rossz sorozatot most sem sikerült megtörnie, ráadásul az angolok ellen olyan helyzetben hibázott, amelynél tízből kilencszer betalált. Müller volt a Löw-éra szórakoztató részének egyik ikonja, most viszont ő lett az emblematikus alakja annak, hogy valami félrecsúszott az utóbbi években. A franciák ellen kilógott a csapatból, amelyben már két és fél éve nem játszott, a portugálok ellen úgy tűnt, »pályaedzői« szerepkörben is futballozik, végig instruálta társait. A magyarok ellen szimplán láthatatlan volt, majd jött az angolok elleni hiba. Kétséges, látjuk-e még válogatott mezben.”

A teljes listát és anyagot elolvashatja a Nemzeti Sport Online-on.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!