Foci-Eb 2021

2021.07.06. 21:17

Jorginho tizenegyespárbaj végén lőtte döntőbe Olaszországot

Az olasz labdarúgó-válogatott tizenegyeseket követően bejutott a 2020-es Európa-bajnokság fináléjába. Az Eb-elődöntőben története során először elbukó spanyol csapat 120 perc alatt ugyan mezőnyfölényben játszott és több helyzetet is alakított ki, akcióból épp úgy egy gólt tudott csak szerezni, mint ellenfele.

Forrás: AFP

ELŐDÖNTŐ

OLASZORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 1–1 (0–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel: 4–2

London, Wembley, 57 811 néző. Vezette: Felix Brych (német)

OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Chiellini, Bonucci, Emerson (Toloi, 74.) – Jorginho, Verratti (Pessina, 74.) – Barella (Locatelli, 85.), Chiesa (Bernardeschi, 107.), L. Insigne (Belotti, 85.) – Immobile (Berardi, 61.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Azpilicueta (M. Llorente, 85.), E. García, Laporte, Jordi Alba – Koke (Rodri, 70.), Busquets, Pedri – Ferran Torres (Morata, 62.), Dani Olmo, Oyarzabal (Gerard Moreno, 70.. Szövetségi kapitány: Luis Enrique

Gólszerző: Chiesa (60.) ill. Morata (80.)

Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos statisztikái szerint 37.-szer csapott össze Olaszország és Spanyolország egymással. A mérleg enyhén, de a spanyolok felé billent, 12 győzelmük mellett 13 döntetlen és 11 olasz siker mellett. Az Eb-n mutatott forma alapján talán épp ilyen minimális mértékben tűnt esélyesebbnek ezen az estén Olaszország. Roberto Mancini csapata két biztató statisztikai mutatóval is „hergelhette” magát a kezdés előtt: 32 meccse nem talált legyőzőre a válogatott, a Wembleyben pedig – mindegy, hogy a régi, vagy az új stadionról beszélünk – mindösszesen egyszer, az 1978-as vb selejtezőjében, Angliával szemben maradt csak alul. Erre válaszul a spanyolok viszont még magabiztosabban mondhatták: „amikor Eb-elődöntőbe jutottunk, azt meg is nyertük mindig.”

Az olaszok kezdtek jobban, az ötödik percben a leshatárról (ha nincs a videobíró-rendszer a partjelző magabiztosan be is inti a lest) kiugró Nicolo Barella találta el a kapufát. A klasszikus kilences nélkül felálló spanyolok fokozatosan vették át az irányítást, az első komolyabb lehetőséget pedig a 14. percben dolgozhatták volna ki, ám hiába Pedri tökéletes ütempassza Oyarzabal irányába, a támadó kis híján átesett a labdán, ezzel pedig át is engedte azt az olasz védőknek...

A spanyolok lassan, de biztosan 70 százalék feletti labdabirtoklást építettek ki, ám helyzetekben nem bővelkedtek így sem. Sőt, a 21. minutumban Unai Simón pocsék kimozdulása után ismét az olaszok kerültek közel a vezetés megszerzéséhez, ám Ciro Immobile, majd Barella sem tudott helyet találni magának a lövéshez, hiába maradt üresen jó 10-12 másodpercre a spanyol kapu.

Helyzetre ismét helyzet volt a válasz: a 24. percben Dani Olmóhoz jutott el némi szerencsével a labda – már eleve az akció is Gianluigi Donnarumma pocsék kirugásából indult – ám hét méterről eleresztett lövésére leért az olasz kapus (ezzel javítva korábbi bakiját).

A folytatás nagy taktikai csatát hozott, de helyzetet elvétve, a félidő végén aztán a semmiből jött egy újabb olasz kapufa, Barellához hasonlóan lesgyanús körülmények közt jutott el a labda Lorenzo Insignéhez, aki balról, éles szögből lőve trafálta el a keresztlécet. A két válogatott hetedik Európa-bajnoki randevúján immár ötödször esett meg, hogy nem született gól az első félidőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!