Foci-Eb 2021

2021.07.02. 21:31

Öngól, korai sérülés, kiállítás – ez sok volt Svájcnak a spanyolok ellen

Spanyolország tizenegyespárbajban győzött, és elsőként bejutott a legjobb négy közé.

Forrás: AFP

Elsőként Spanyolország jutott be a legjobb négy közé a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután a péntek kora esti szentpétervári negyeddöntőben 120 perces csatát követően, 11-esekkel legyőzte Svájcot. A spanyolok egy öngólként elkönyvelt megpattanó lövéssel korán előnybe kerültek, Svájc a második félidő derekán egyenlített, és bár Vladimir Petkovic csapata a 77. percben emberhátrányba került, kihúzta a rendes játékidőt, majd a hosszabbítást is. A tizenegyespárbajban mindkét fél hibázott, a spanyolok kevesebbet – ők jutottak be az elődöntőbe!

NEGYEDDÖNTŐ

Szentpétervár, Gazprom Aréna, 24 764 néző. Vezette: Oliver (angol)

SVÁJC: Sommer – Elvedi, Akanji, R. Rodríguez – Widmer (Mbabu, 101.), Freuler, Zakaria (Schär, 101.), Zuber (Fassnacht, 90+2.) – Shaqiri (Sow, 81.), Seferovic (Gavranovic, 82.), Embolo (Vargas, 23.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres (Thiago, 113.), Jordi Alba – Koke (M. Llorente, 90+1.), Busquets, Pedri (Rodri, 119.) – Ferran Torres (Oyarzabal, 91.), Morata (Gerard, 54.), Sarabia (Olmo, a szünetben). Szövetségi kapitány: Luis Enrique

Gólszerző: Shaqiri (68.), ill. Zakaria (8. – öngól)

Kiállítva: Freuler (77.)

A 70. perc felé közeledve fellengzősen még úgy összegezhettünk volna, hogy a mérkőzés már a 8. percben eldőlni látszott, majd az első félidő közepére nagyjából el is dőlt. Pedig hol volt még a vége…!

A svájciak eleve az eltiltott csapatkapitányuk, Granit Xhaka nélkül voltak kénytelenek kiállni, és a franciák elleni nyolcaddöntőben tanúsított hősies helytállásuk után Fortuna mintha gyorsan elengedte volna a kezüket: a 8. percben kaptak egy roppant balszerencsés gólt – Jordi Alba 20 méteres, ballábas kapáslövése a Xhakát helyettesítő Denis Zakaria lábán megpattanva jutott a hálóba (0–1) –, majd a 23. percben sérülés miatt le kellett cserélni egyik támadójukat, Breel Embolót.

EGY KIS STAT: Spanyolországot már három öngól segíti ezen az Európa-bajnokságon (kettő volt a szlovákok ellen); nagy tornán (vb, Eb) korábban egyetlen válogatott sem volt ilyen szerencsés. (Opta)

Korán hátrányba kerülni a torna egyik favoritja ellen, kényszerből változtatni az egyébként is megbontott csapaton – nem a legjobb előjelek a folytatásra. Vladimir Petkovic emberei természetesen nem törődtek bele a sorsukba, többször eljutottak a spanyol kapu közelébe, csakhogy a szünetig nem tudtak veszélyt teremteni, kiharcolt szögleteik veszendőbe mentek, a kaput egyszer sem találták el.

A spanyolok nagyon megbecsülték a korán ölükbe hulló lehetőséget, nem vállaltak kockázatot, ha náluk volt a labda – ahogy szokott, sokat volt náluk –, finoman fogalmazva nem türelmetlenkedtek.

A spanyol hozzáállás hasonló volt a második játékrész elején is, bár Dani Olmo becserélése, két gyors meglódulása jelezte, hogy Luis Enriquének nem lenne ellenére a gyors második gól. Eközben a svájciak tovább növelték fölényüket a szögletversenyben, az 57. percben már a nyolcadiknál tartottak, annál éppenséggel centiken múlt az egyenlítésük – Zakaria alig fejelt a bal kapufa mellé.

A 65. percben jött az újabb figyelmeztetés: a svájciak a meccs folyamán először eltalálták a kaput! Steven Zuber estében, közelről leadott lövését Unai Simón még védte, aztán a 68. percben Fortuna visszakacsintott a „kicsikre”: jobb oldali, veszélytelennek látszó támadás során Pau Torres és Aymeric Laporte odaszerencsétlenkedte a labdát Remo Freuler elé, aki középre játszott, és Xherdan Shaqiri jobbal a jobb sarokba gurított (1–1).

Felpörgött a mérkőzés, kard ki kard utolsó húsz percre készülhettünk, csakhogy jött az újabb fordulat: a 77. percben Michael Oliver játékvezető azonnali piros lappal zuhanyozni küldte Freulert, aki egy veszni látszó labdára csúszva kisodorta Gerard támaszkodó lábát.

EGY KIS STAT: Remo Freuler a második olyan labdarúgó az Eb-k történetében, aki egy mérkőzésen közreműködik gólban (szerez vagy előkészít) és piros lapot kap. A portugál Nuno Gomes volt az első a franciák elleni 2000-es meccsen. (Opta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!