Vb2022

2022.12.09. 07:00

Csalódást keltő belgák - Szekér István a hollandok focijától sincs elragadtatva

Belgium korai vb-búcsújáról és Hollandia argentinok elleni esélyeiről faggattuk a korábban Németalföldön futballozó Szekér Istvánt, aki jelenleg az Illés Akadémia egyéni képzője.

Sütő Dániel

Lesz-e újabb holland örömünnep Argentína ellen?

Fotó: Mohamed Meszara

– Nagyon statikus volt a hollandok játéka a csoportmeccsek során, annyira nem voltam elragadtatva tőlük – vágott egyből a dolgok közepébe Szekér István, aki 1997 nyarán igazolt Hollandiába, a Willem II. szerződtette. Két szezont húzott le a tilburgi együttesnél, majd profi labdarúgó pályafutása lezárultával többek között a Twente játékosmegfigyelőjeként is tevékenykedett. Hazatérését követően, akkori csapatának, az MTK-nak tulajdonosa, Várszegi Gábor vásárolt egy belga klubot, a Verbroedering Geelt, ahova egy ötfős magyar kontingens tagjaként került Szekér István. A németalföldi futballt jól ismerő szakember szerint nem mutatott eddig túl sokat Hollandia, amely eddig ugyan teljesítette a kötelező köröket, Argentína ellen azonban már villantani kell valamit, ha tovább akar lépni a negyeddöntőbe.

– Messiék csapata tempóban, lendületben, kreativitásban úgy vélem potensebb Hollandiánál – fogalmazott Szekér István. – Szerintem nem túl merész vállalás részemről azt állítani, hogy az argentinok a mérkőzés esélyesei. A narancsosok játéka eddig nem azt tükrözte, amit vártam volna tőlük, nem volt ez részükről egy meggyőző, magabiztos továbbjutás a csoportjukból. De az egyenes kieséses szakasszal új fejezet kezdődött a vb-n, várhatóan már a taktika dominál majd, amiben pedig nagyon jók a hollandok. Biztos, hogy kulcsfontosságú lesz a labdabirtoklás, ahogy az is, mennyire tudják elrontani a hollandok az argentinok kreatív, lendületes játékát.  

Szekér István korábbi jóslatai javarészt valóra váltak, különösen Marokkó esetében, amely a legjobb afrikai csapatként eljutott a negyeddöntőig. A belgák leszereplése viszont még őt is meglepte.

– Belgium válogatottjától talán még többet vártam, mint Hollandiától, ehhez képest a mutatott játékot és a csapat összképét tekintve tömény csalódás volt az egész. De láthattuk a németek leégését is Japán ellen. Ezért mondom azt, hogy már nincsenek nagy különbségek a válogatottak között, a kicsik utolérték a nagyokat – szögezte le a szakember.

Hogy ki nyerheti a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságot? Szekér István szerint a brazilok, mert Neymarék játékában látja a végső sikerhez szükséges átütő erőt mind a védekező, mind a középpályás, mind pedig a támadó szekcióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!