Vb2022

2022.12.07. 16:58

Goncalo Ramos feljött Albert Flórián mögé

Goncalo Ramos 21 évesen és 169 naposan triplázott kedden a portugál válogatottban, ezzel feljött a vb-mesterhármast elérők életkor szerinti örökranglistáján a harmadik helyre Albert Flórián mögé - írta a katari világbajnokság keddi játéknapját összefoglaló anyagában a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

MTI

A portugál Goncalo Ramos, miután berúgta csapata ötödik gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntő jében

Fotó: Abedin Taherkenareh

A magyar futball egyetlen aranylabdása 20 évesen és 261 naposan Bulgária kapuját vette be három alkalommal 1962. június 3-án. A legfiatalabb triplázó Pelé, aki 17 évesen és 244 naposan szerzett három gólt 1958-ban Svédország ellen.
    Ramos a portugálok Svájc elleni 6-1-es nyolcaddöntős sikeréből vette ki a részét három góllal, vb-újoncként triplázott, erre előtte legutóbb a német Miroslav Klose volt képes 2002-ben, Szaúd-Arábia ellen. A kieséses szakaszt tekintve ez ifjú portugál előtt a csehszlovák Tomas Skuhravy 1990-ben, a nyolcaddöntőben Costa Ricával szemben volt három ízben is eredményes. Ramos a második, aki a triplázás mellett gólpasszt is adott a világbajnokság rájátszásában, őt megelőzően hasonló 3+1-re Angelo Schiavio volt képes 1934-ben, az Olaszország-Egyesült Államok (7-1) nyolcaddöntős meccsen. A portugál futballnak a kieséses vb-etapokra vonatkozó eredményességi mutatójában akad Ramosnál is hatékonyabb játékos: Eusébio négy gólt szerzett Észak-Korea ellen az 1966-os negyeddöntőben.
    A vb-történetben az élre ugrott Spanyolország azáltal, hogy tizenegyesekkel kikapott Marokkótól, mert így ötből már négy büntetőpárbajban járt pórul világbajnokságon. A negatív rangsorban a második helyen Anglia és Olaszország osztozik, egyformán 3-3 alkalommal elveszített 11-es rúgásokkal. Ugyanakkor Marokkó története során először nyert büntetős párharcot, korábban két szétlövésben vett részt, s 1988-ban Algériával, 2019-ben pedig Beninnel szemben maradt alul az Afrika Kupában.
    A Portugália ellen hatszor is kapituláló Svájc 1963 óta nem kapott ennyi gólt egyetlen meccsen sem, mint most: csaknem hatvan éve, hazai pályán 1-8-ra végzett Angliával barátságos mérkőzésen, illetve az 1954-es világbajnokságon 7-5-re veszített Ausztriával szemben - írta az IFFHS.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!