Vb2022

2022.12.03. 18:40

Hollandia az első negyeddöntős

A holland válogatott érvényesítette a papírformát, 3-1-re legyőzte szombaton az amerikai csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, ezzel elsőként jutott a legjobb nyolc közé.

Pum András

Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Hollandia–Egyesült Államok 3-1 (2-0). Al-Rajjan, Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 846 néző, nyolcaddöntő, vezette: Sampaio (brazil).

Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké (De Ligt, 93.) – Dumfries, De Roon (T. Koopmeiners, 46.), F. de Jong, Blind – Klaassen (Bergwijn, 46.) – Gakpo (Weghorst, 93.), Depay (Simons, 83.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Egyesült Államok: Turner – Dest (Yedlin, 75.), Zimmerman, Ream, A. Robinson (Morris, 92.) – Musah, T. Adams, McKennie (Aaronson, 67.) – Ferreira (Reyna, a szünetben), Weah (Wright, 67.), Pulisic. Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter

Gólszerzők: Depay (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), illetve Wright (76.).

Az amerikai válogatott kezdett jobban, de Pulisic ziccerben hibázott. A hollandok viszont éltek az első komoly esélyükkel, egy húsz passzból álló támadást zárt le góllal Depay (1-0). Vezetése birtokában Hollandia átengedte a területet az amerikaiaknak, akik agilisan futballoztak, de nem tudtak veszélyt teremteni ellenfelük kapuja előtt. A holland védelem stabilan működött, a szórványos ellentámadások pedig veszélyesek voltak. A félidő vége felé nyomást helyeztek a holland kapura az amerikaiak, a pihenő előtt mégis nőtt a hátrányuk, a hollandok – Blind révén – az elsőhöz hasonló gólt szereztek a ráadásban. 

 A második félidőben élénk iramban futballoztak a csapatok, negyedóra elteltével „eltűnt” a középpálya, ebben a szakaszban mindkét fél gyorsan átjutott a túloldalra. A 76. percben jobb oldali amerikai szöglet után nem tudtak felszabadítani a hollandok, Pulisic a hozzá visszakerült labdát középre passzolta, Wright túlfutott rajta, de a jobb lábfején úgy pattant fel, hogy a hosszú sarokban kötött ki (2-1). A 81. percben Blind ívelte át balról a labdát, a hosszú oldalon, Dumfries az ötösről ballal a kapu jobb oldalába passzolt (3-1). Ugyan végig nagy ambícióval játszottak az amerikaiak, de a helyzeteiket rutinosabban kihasználó hollandok megérdemelt győzelmet arattak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!