Vb2022

2022.12.01. 18:22

Iksz is elég volt a horvátoknak, Belgium búcsúzott a vb-től

A labdarúgó-világbajnokság F csoportjának 3. fordulójában gólnélküli döntetlent játszott Horvátország és Belgium: a horvátok továbbjutottak, a belgák kiestek.

Tóth Gábor

Egyszerű volt a képlet Belgium szempontjából: csak akkor juthat tovább a csoportjából, ha legyőzi Horvátországot – ám az előző két csoportmeccs azt mutatta, hogy hiába alkotják klasszis futballisták a válogatottat, nem működik a csapatjáték, nem jönnek a gólok, nincs formában a társaság. Érdekesség, hogy az előző, 2018-as vb-n Horvátország ezüst-, Belgium bronzérmes volt.

Horvátország–Belgium 0-0. Al Rayyan, Ahmad bin Ali Stadion, világbajnoki labdarúgó-mérkőzés, F csoport 3. forduló, vezette: Taylor (nagol).

Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic – Modric, Kovacevic – Kramaric (Pasalic, 64.), Livaja (Petkovic, 64.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.

Belgium: Curtois – Dendoncker (Tielemans, 72.), Alderweireld, Vertonghen – Meunier (E. Hazard, 87.), Witsel, De Bruyne, Castagne – Trossard (T. Hazard, 58.), Mertens (Lukaku, 46.), Carrasco (Doku, 72.). Szövetségi kapitány: Roberto Martinez.

A tétnek megfelelően óvatosan kezdtek a felek. Aztán átvette az irányítást a horvát válogatott – megbecsülte a labdát, sokat járatta ellenfele térfélen. A belgák jól védekeztek, szórványos, erőtlen ellentámadásokat vezettek. A 16. percben Cassaco rúgta fel Kramaricot a 16 oson belül, 11-eshez jutott a horvát válogatott. Modric állt a labda mögé, de mire elvégezte volna a büntetőt, a VAR kihívta a játékvezetőt. Hosszas tanakodás következett, majd kiderült, hogy a horvát akció közben leshelyzet volt... Ez a közjáték felrázta a belgákat, a szünetet jelző sípszó már egy kiegyenlített mérkőzést szakított meg.

Fordulás után a belgák tértek vissza lendületesebben a pályára. Aztán a horvátok is felpörögtek, átlövésekkel tornáztatták meg Curtois kapust. A 60. percben Carrasco került nagy helyzetbe, Livakovic védett,  a kipattanót Lukaku bombázta a kapufára – szerencséjük volt a horvátoknak. Lüktetett a meccs, de fogytak a percek – az eredmény pedig a horvátoknak kedvezett. A 87. percben ismét Lukaku került helyzetbe, de rosszul tette bele a lábát a bepasszolt labdába, centikkel tévesztett célt. A 90. percben megint Lukaku rontott ziccert: Thorgan Hazard jobb oldali beadását csak az üres kapuba kellett volna továbbítani, de a hasáról lecsorgott a labda...

A belgák befejezték a vb-t, a horvátok továbbjutottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!