Vb2022

2022.12.05. 22:00

Kedden zárulnak a nyolcaddöntők a világbajnokságon

Délután Marokkó Spanyolországgal, este pedig a Cristiano Ronaldo vezette Portugália Svájccal csap össze

Pum András

A spanyol Dani Olmo (felül) és a német Thilo Kehrer a katari labdarúgó-világbajnokság E csoport második fordulójában játszott Spanyolország-Németország mérkõzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 27-én.

Fotó: Georgi Licovszki

Marokkó–Spanyolország, 16.00.

Papíron a Luis Enrique szövetségi kapitány által irányított spanyol együttes az esélyes a legjobb nyolc közé kerülésre, az afrikai rivális azonban a csoportkörben előbb gól nélküli döntetlent játszott az előző vb-n ezüstérmes horvátokkal, majd 2-0-ra verte a 2018-ban bronzérmes belga csapatot. Az afrikai együttesben Hakim Zijecs kaphat főszerepet, gyorsasága és technikai képzettsége eddig is a legfőbb fegyver volt a marokkóiak ellentámadásaiban. Ugyanakkor Regragui csapatának védekezésére sem lehetett sok panasz eddig, az utolsó, Kanada elleni összecsapáson szerzett öngól ugyanis az első volt, amit Marokkó kapott a legutóbbi hét mérkőzésén. A spanyolok a Costa Rica elleni 7-0 után nem bírtak a németekkel (1-1), majd utolsó csoportmeccsüket elbukták a japánokkal szemben (1-2). Azaz utolsó két mérkőzésüket nem tudták megnyerni. hispánok elsősorban a támadószekciójukban bízhatnak, a Ferran Torres, Álvaro Morata, Dani Olmo csatártrió életveszélyes.

Portugália–Svájc, 20.00.

Fernando Santosnak, a portugálok szövetségi kapitányának várhatóan csak a védelemben kell nélkülöznie két fontos játékost, a belső védő Danilo Pereira ugyanis még nem épült fel teljesen hármas bordatöréséből. A védelem közepén így ismét a 39 éves Pepe juthat főszerephez, mellette pedig Rúben Dias kezdhet a svájciak ellen, és az ő feladatuk lesz majd semlegesíteni az eddig kétgólos Breel Embolót, az ellenfél legveszélyesebb játékosát. Az Uruguay elleni első csoportmérkőzésen megsérült Nuno Mendes helyére Santos kapitány Joao Cancelót vetette be balhátvédként, a jobb oldalon pedig Diogo Dalotnak adott lehetőséget. A svájciaknál Xherdan Shaqiri írhat sporttörténelmet, ha sikerül gólt szereznie Portugália ellen, azzal ugyanis utolérné a svájci örökranglistán Sepp Huegit, aki az 1954-es tornán hatszor talált az ellenfelek kapujába. Shaqiri a szerbeknek lőtt csoportkörös góljával már így is rekorder, 2014 és 2018 után ugyanis harmadik vb-jén volt eredményes, ehhez hasonlóra svájci futballista korábban nem volt képes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!