Vb2022

2022.12.06. 18:59

Marokkói diadal! - Spanyolország 11-es párbaj után esett ki

A labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében Marokkó óriási meglepetésre – 11-es párbajban – búcsúztatta Spanyolországot.

Tóth Gábor

Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Marokkó–Spanyolország 0-0 – 11-esekkel 3-0. Al Rayyan, Education City Stadion, világbajnoki labdarúgó-mérkőzés, nyolcaddöntő, vezette: Rapallini (argentin).

Marokkó: Bono – Hakimi, Aguerd (El Yamiq, 84.), Saiss, Mazraoui (Attiat-Allal, 82.) – Amrabat – Ounahi (Benoun, 120.), Amallah (Cheddira, 82.) – Ziyech, En Nesyri (Sabiri, 82.), Boufal (Ez Abde, 66.). Szövetségi kapitány: Walid Regraui.

Spanyolország: Simon – Llorente, Rodri, Laporte, Alba (Balde, 98.) – Busquets – Gavi (Soler, 63.), Pedri – Torres (Williams, 75. – Sarabia, 118.), Asensio (Morata, 63.), Olmo (Fati, 98.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique.

Az esélyesebb spanyolok a tőlük megszokott óvatos játékkal nyitottak. Megbecsülték, sokat járatták a labdát, nem törték össze magukat azért, hogy támadásokat építsenek fel. Marokkó stabilan védekezett, labdaszerzések után próbált gyorsan felérni ellenfele kapuja elé, és igyekezett pontrúgásokat is kiharcolni. Ennek megfelelően inkább mezőnyben gyűrték egymást a felek. A játékrész második felében ugyan nőtt a spanyol nyomás, mezőnyfölény, de ez nem párosult komoly helyzetekkel. Sőt, a félidő hajrájában inkább a spanyol kapu előtt akadt lehetőség. Egy kiegyenlített meccset szakított meg a szünetet jelző sípszó.

Fordulás után próbált ritmust váltani a spanyol alakulat, de nem talált fogást ellenfelén, nem tudott igazán nagy helyzetet kialakítani. Marokkó szervezetten védekezett, tette a dolgát. És közben peregtek a percek. Az utolsó szűk negyedórában már kizárólag a marokkói kapu előterében pattogott a labda. Kétségbeesetten rohamozott a spanyol gárda – de végül nem született gól.

Következett a 2x15 perc hosszabbítás. A spanyol gárda ekkor már mindent elkövetett, hogy elkerülje a 11-es párbajt – de Marokkó előtt is akadt helyzet! A hosszabbítás hosszabbításában, a 123. percben a spanyol cserecsatár, Sarabia meccslabdát rontott, ziccerből kapufát rúgott.

A 11-es párbajban pedig Marokkó kicsikarta a diadalt, 3-0-ra nyert! A spanyoloktól Sarabia (ismét) kapufát rúgott, Soler és Busquets lövését pedig védte a kapus. A másik oldalon Benoun rontott, Sabiri, Ziyech és Hakimi viszont nem hibázott – utóbbi volt az utolsó lövő, higgadtan panenkázta be a labdát! Spanyolország csak magának, az óvatos játékának köszönheti a kiesés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!