Foci

2008.06.05. 02:29

Garics: irány a foci Eb

Bécs - A június 7-én rajtoló osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon a kettős, magyar-osztrák állampolgárságú Garics György személyében egy vasi focista is pályára lép.

Gergácz Zoltán

- Hatéves koromban kezdtem el focizgatni, ám mivel kicsi voltam, két tréning után édesapám azt mondta: hagyjunk ki egy évet. Első edzőm a Haladásnál id. Szarka Zoltán volt - tekintett vissza a kezdetekre a napjainkban már Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságában, az olasz Seria A -ban, a Napoli színeiben edződő ifj. Garics György. - A Rohonci úton végigjártam a szamárlétrát, de a középiskolát 1998 szeptemberében már Ausztriában kezdtem. A szüleim így látták jónak. Egy 5 éves gimnáziumban tanultam, mellette pedig a Rapid Wien U14-es csapatának igazolt játékosa lettem. Az első csapat keretébe 2002 augusztusában kerültem fel. Debütálásomra szeptember 22-én a Sturm Graz ellen került sor, méghozzá éppen az Ernst Happel Stadionban. Ott, ahol június 8-án 18 órakor az Eb B -csoportjának a nyitómeccsét is játsszuk a horvát válogatott ellen.

- Rá egy évre felvette az osztrák állampolgárságot.

- Érdekes körülmények között. Édesapámat augusztus 17-én hívták az MLSZ-ből, hogy megnéznének. Addig fel sem merült a nevem a korosztályos válogatottnál. De másnapra volt kitűzve az állampolgársági eskütételem. Nem volt már mit tenni, augusztus 18-án a magyar mellé felvettem az osztrák állampolgárságot is, 19-én pedig az osztrák U21-es válogatottban pályára léptem az Eb-győztes olaszok ellen. Az osztrák U21-es válogatottban, amelynek csapatkapitánya lettem, 23 alkalommal szerepeltem, és két gólt lőttem, a Rapid felnőttgárdájában 81 bajnoki találkozón és két BL-mérkőzésen jutottam szóhoz. Közben leérettségiztem, és öt nyelven - magyarul, németül, angolul, franciául, olaszul - beszélek.

- Jöttek a sikerek, sok játéklehetősége volt. Miért váltott klubot?

- A BL-győztes Juventus Admirában játszó focista, a szerb Vladimir Jugovics menedzserével 2003-ban kerültem kapcsolatba. Szerettem volna erősebb bajnokságban is kipróbálni magam. Többször megnéztek, majd 2006 augusztusában ötéves kontraktust írtam alá a Napolihoz. Volt több ajánlatom is: Torino, Tottenham, Monaco. Őszintén mondhatom: jobb klubot nem is választhattam volna. Jól érzem magam annak ellenére, hogy a kezdet nehéz volt. A 4. fordulóban kaptam először lehetőséget csereként, aztán a következő háromban már kezdő voltam. Ezt követően hat hónapig mellőztek. Ebben talán közrejátszott az is, hogy az eredmények sem jöttek, s az edző - aki akkor már két éve irányította a csapatot - azoknak a játékosoknak szavazott bizalmat, akiket jobban ismert. Biztosan másként kezeltek volna, ha nem osztrák, hanem mondjuk brazil vagyok. A keret 25 fős, keményen meg kellett dolgozni, hogy bekerüljek a kezdőbe, elfogadjanak. De sikerült. A válogatott kapusa, Manninger, valamint Prohaszka és Polster után én vagyok a negyedik olyan osztrák játékos, aki gyökeret vert a Seria A -ban. Jobb oldali védő vagy támadó középpályás vagyok, attól függően, hogy milyen formátumban játszunk.

- Milyen volt a közel két olaszországi év?

- Nem panaszkodom: eddig Nápolyban 48 tétmeccsen kaptam lehetőséget, zömében kezdőként. Mellesleg céljaimat is elértem, ugyanis a terv az idei szezonban 25 mérkőzés és egy gól volt. Pályára 26 alkalommal léptem, a Milan kapujába pedig sikerült beköszönnöm. A szerződésem 2011-ig szól.

- Közben a felnőtt válogatottba is bekerült.

- Az osztrák U21-es válogatottban való szereplésem még nem zárta volna ki, hogy magyar felnőtt válogatott lehessek. De Bozsik Péter, az akkori szövetségi kapitány nem tartott rám igényt, így 2006 októberében elfogadtam az osztrák invitálást. Eddig 12 tétmérkőzésen játszottam, és egy gólt is szereztem.

- Milyen Eb-szereplésre számít?

- A felkészülési meccseken Kubát 4:1-re, Máltát 5:1-re vertük, Nigériával 1:1-et játszottunk. Szeretnénk továbbjutni a csoportból. Sokat jelentene, ha a nyitómeccsen a horvátokat legyőznénk. És akkor ott vannak még a lengyelek és a németek: nem lesz könnyű. A kezdőcsapatba várom magam, ugyanis ha a Seria A-ban meg tudtam felelni, akkor egy olyan Eb-n, amelyen a játékosok zöme onnan kerül ki, miért ne tudnék. Kettős állampolgár vagyok, s ezt az Eb-n sem tagadom meg. A jobb csukám sarkára a magyar, a balra az osztrák zászló van festve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!