Foci

2009.07.04. 02:29

Haladás-Irtys Pavlodar: még egy gól kellett volna

Szombathely (vas) - A Haladás a kazah FC Irtis Pavlodar elleni 1:0-s győzelemmel kezdte meg szereplését az Európa-ligában. A zöld-fehérek ma már - tartalékosan - a Király-kupa labdarúgótornán szerepelnek.

Vastag Nándor

Nyugodtan kijelenthető, hogy csütörtök este történelmi meccset játszott a Haladás: a tavaly megszűnt UEFA-kupa helyébe lépő Európa-ligában első magyar csapatként mutatkoztak be a szombathelyiek. De hiába a kivételes alkalom, a mintegy 5500 ülőhelyből csupán 3500 kelt el, ráadásul a beléptetésnél kisebb malőr történt. A bérletesek elővételben 50 százalékos kedvezménnyel vehették meg a jegyüket, ám aki a meccsre nem hozta magával a bérletet, azt a rendezők nem engedték be a stadion területére, és bizony haza kellett menni érte.

- Több oka is lehetett, hogy miért nem volt telt ház a mérkőzésen - mondta Tóth Miklós, a Haladás klubmenedzsere. - Az egyik, hogy az Irtis nem nagy név és nem csal ki annyi nézőt, míg a másik, hogy biztosan sokan nyaralnak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nincsenek könynyű helyzetben az emberek. Igaz, dupla annyiba kerültek a jegyek, mint egy NB I-es mérkőzésre, de ha olcsóbban adjuk a tiketteket, akkor sem jártunk volna jobban. Ha kijön legalább 5000 hazai néző, akkor sem érte volna el a bevé-telünk a kazahsztáni utazás költségeinek a felét, ami szállással együtt több mint 20 millió forint. Ráadásul különleges alkalomról volt szó, remélem, lesz még lehetőségünk Európa-liga-meccset nézni. Úgy gondolom, a beléptetést jól kommunikáltuk - folytatta Tóth Miklós. - Nem is akármilyen kedvezményt adtunk a bérleteseknek, de azt nem szerettük volna, ha egyesek visszaélnek vele. Egyébként nem kellett mindenkinek hazamennie: akinél nem volt bérlet, de beszólt az irodába, azt beengedték, mert mindenki adatát pontosan felírtuk.

A találkozó - melyet megtekintettek a következő forduló lehetséges riválisának, a svéd Elfsborgnak a képviselői is - nagy részében a zöld-fehérek mezőnyfölényben játszottak, de csak nagy küzdelemben csikarták ki a sikert.

- Előzetesen is ilyen nehéz mérkőzésre számítottam, a kazahok jól berendezkedtek a védekezésre - tudtuk meg a szombathelyiek edzőjétől, Csertői Auréltól. - Az egy gól nem rossz, de jó lett volna még többet is szerezni, ráadásul két tizenegyes-gyanús szituációt is számon kérhetünk a bírón. A csapatjátékunk valóban akadozott, de egy ilyen masszív csapat védelmét nehéz feltörni, sőt helyzetet is nehéz kialakítani. A gólhoz is klasszisteljesítmény kellett. Két nap alatt két mérkőzés még bajnoki ritmusban is kemény lenne, így a Király-kupán a keret másik fele játszik, remélhetőleg jól - folytatta a tréner. - Nem teher a torna; évek óta részt veszünk rajta, de szerencsére az idei felkészülésünkbe közbeszólt az európai kupaszereplés. A csapatban két próbajátékos lesz, Erős Gábos és Hegedűs Norbert.

A mérkőzés egyetlen találatát a mezőny legjobbja, Kenesei Krisztián szerezte.

- Semmi extrát nem nyújtottak a kazahok, nem akartak, de nem is tudtak támadni - fogalmazott a támadó. - A teljes keret még csak tíz napja edz együtt, így a mi teljesítményünk elsőre nem volt olyan rossz. Persze szerettünk volna még több gólt rúgni, de az ellenfél rendre nyolc-kilenc emberrel védekezett, ezért nem tudtunk helyzetet kialakítani. Az viszont jó, hogy nem kaptunk gólt, így a visszavágót bizakodva várhatjuk. Úgy érzem, sokat küzdöttem és harcoltam, a gólomnak pedig nagyon örülök. Szokták mondani, hogy szabadrúgás-specialista vagyok, ami ezúttal is bejött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!