Foci

2009.07.08. 07:15

Labdarúgás a Stieber család élete - Andris és Zoltán az Aston Villát is megjárta

Szombathely - A futballdinasztiának számító Stieber családnál, ahol mind az öt férfi kergette vagy kergeti a a labdát, a két legfiatalabb, András és Zoltán vitte a legtöbbre.

Gergácz Zoltán

Minden bizonnyal országos viszonylatban is egyedülálló a Stieber család viszonyulása a sporthoz: mind az öt férfi a labdarúgás megszállottja. Az édesapa, József a Haladásból vonult vissza, jelenleg a megyei I-ben edzősködik. A napokban váltott klubot: Toronyból Vépre tette át székhelyét. 

A legidősebb fiú, Gábor több klubnál is megfordult, a tavaszi idényben még a Rábasömjén játékos-edzője volt. Ákos a megyei I-es Vasvárban kergette a labdát, aztán felhagyott a focival. Jelenleg Angliában pincérkedik. 

A két fiatal, Zoltán és András vitte a legtöbbre: az Aston Villa profi szerződésén kívül egészen a címeres mezig. Előbbi az U21, utóbbi az U18-as magyar válogatott tagja. A közelmúltban Varga Elek sportköri elnök, Dancs László technikai vezető és a vendéglátó Bezdi József meghívására Vépen vendégeskedtek.

Mindketten korán, már oviskorukban kezdték a bőrgolyó kergetését: Andris három-, Zoli ötéves volt. Több egyesületben szerepelve végigjárták a kötelező szamárlétrát, majd mindketten Újpestről kerültek az Aston Villához. Zoli 16 éves korában kapott egy kétéves amatőr szerződést, majd másfél év elteltével egy 2,5 éves profit, de nem tudta beverekedni magát az angol gárda felnőtt csapatába. De szép emlék számára, s nagy büszkeséggel, felcsillanó szemmel mondja, hogy az edzőközpontban egy-egy ebédnél volt úgy, hogy a norvég válogatott John Carew, vagy az angol válogatott Gareth Barry leült mellé, s váltottak pár szót. 

A fejlődése szempontjából váltott: 2009 elején a Bundesliga II-ben kieső helyen tanyázó Koblenz gárdájához igazolt, 1+1 éves szerződést kötött. A váltás őt igazolta. Sorsdöntő találatok fűződnek nevéhez, s nagy érdemei vannak abban, hogy a német csapat bentmaradt a II. vonalban. 

Hazai mérkőzéseiken a nézőszám 10-12 ezer. Mint mondta, elsődleges cél a játék, de nem akar megöregedni a második vonalban. A felnőtt válogatottság felé is kacsingat, de jól tudja, hogy a címeres mezért igencsak meg kell küzdenie Husztival, Halmosival és Dzsudzsákkal. 



A főszereplők (jobbról): Stieber József, Góczán Gréti, Stieber Zoltán, Stieber András, Dancs László

A vépi fiatalok természetesen kíváncsiak voltak a gázsira is. Bár konkrét összeget ő sem árult el - mint az magyar földön megszokott -, de azt elmondta, hogy az angolhoz hasonló kondíciókkal jött a német gárdához. Ami itt pluszt jelent számára, az a premizálás. Győztes meccsek után majdnem az alappal azonos összeget kap.

Andris szintén 16 éves korában ment ki, egy középiskolában magántanuló. A harmadik évét kezdi az angol csapatnál. A 24 fős keretükben sok a külföldi, nehéz a csapatba kerülés. A felnőtteknél van pénz igazolásra, így ifistának nehéz odaérni. 

Családnál laknak, egy osztrák és angol fiú a társa. Évente négy alkalommal nyílik lehetősége a hazajövetelre, a szülőknek kétszer a kiutazásra az egyesület pénzén. Az edzésmunka hasonló a két országé között, de a körülmények... Még egy évig ifista. 

A négycsoportos bajnokságban a Tottenham mögött a második helyen végeztek úgy, hogy a Chelsea-t mindkétszer legyőzték. A két fiatal közvetlenségéről árulkodik, hogy még a cipőpucolásról is szó esik: Zoli Baros, Andris Carew stoplisát gondozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!