Foci

2010.06.25. 21:46

Foci vb, 2010: Spanyolország nehéz győzelemmel jutott tovább

Az Európa-bajnok Spanyolország 2-1-re legyőzte az eddig százszázalékos Chilét, de mindkét gárda nyolcaddöntőbe jutott a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság H csoportjából.

MTI

H csoport, 3. forduló:

Spanyolország-Chile 2-1 (2-0)
Pretoria, Loftus Versfeld, 41.958 néző, v.:
Marco Rodriguez (mexikói)
gólszerzők: Villa (24.), Iniesta (37.), illetve Millar (47.)
sárga lap: Medel (15.), Ponce (19.), Estrada (21., 37.)
piros lap: Estrada (37.)

Spanyolország: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Xavi, Busquets, Xabi Alonso (Martinez, 73.) - Iniesta, Torres (Fabregas, 55.), Villa

Chile: Bravo - Isla, Medel, Ponce, Jara - Vidal, Estrada, Gonzalez (Parades, a szünetben) - Sanchez (Orellana, 65.), Valdivia (Millar, a szünetben), Beausejor

24. perc: Xabi Alonso indította Torrest a bal oldalon, de a kapujából teljesen feleslegesen kifutó Bravo a Liverpool csatára elől elrúgta a labdát, amely így Villához került, aki 40 méterről ívelt az üresen tátongó kapuba (1-0).

 

37. perc: A bal oldalon felfutó Iniesta kapott kiváló passzt Villától, majd 14 méterről a bal alsó sarokba csavart (2-0). A gól után a támadás közben a jobb oldalon Estrada rálépett Torres sarkára, ezért a játékvezető második sárga lappal kiállította a chilei játékost.

 

47. perc: Millar 17 méteres lövése megpattant Piquén, a labda így a balra induló Casillast megtévesztve a kapu jobb oldalába vágódott (2-1).

Az első félidő nagy részében fölényben futballozott Chile, a spanyolok jószerivel egyetlen támadást sem tudtak vezetni, amely eljutott volna a dél-amerikai gárda kapujáig. Chile sokkal veszélyesebben futballozott, de nem sikerült előnyt szerezni, sőt, Európa-bajnok riválisa egy nagy kapushiba után vezetést szerzett. Ettől sem változott a játék képe, Chile támadott, Spanyolország védekezett, majd váratlanul az első veszélyes kontrából növelte előnyét az európai gárda, ráadásul ezzel együtt a rivális létszámhátrányba került.

A folytatás egy szerencsés chilei góllal indult, de utána - vagy éppen emiatt - mindkét csapat óvatosabb lett. A spanyolok ugyan fölényben futballoztak, de komoly helyzetet alig sikerült kialakítaniuk, míg az emberhátrány alaposan megfogta a dél-amerikaiakat, akiknek ráadásul a svájci meccs eredményének tudatában - a helvéteknek két gól kellett volna szerezniük a továbbjutáshoz - megfelelt az egygólos vereség. Az eredmény így már nem is változott a lefújásig.

 

OLDALTÖRÉS: Gól nélküli döntetlennel búcsúzott Svájc és Honduras

 

 

 

Döntetlennel búcsúzott a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságtól Svájc és Honduras válogatottja, miután pénteki összecsapásuk 0-0-val zárult.

A svájciak számára különösen fájó lehet a kiesés, mivel a másik találkozó, a spanyol-chilei (2-1) eredményének ismeretében kétgólos sikerükkel ők jutottak volna a legjobb 16 közé, nem pedig Chile.

Honduras megszerezte első pontját a vb-k történetében, ugyanis 1982-es részvételekor három vereséggel esett ki. Ezen a tornán - Algériához hasonlóan - pontszerzőként, de lőtt gól nélkül zárt.

H csoport, 3. forduló:

Svájc-Honduras 0-0
Bloemfontein, Szabad Állam Stadion, 28.042 néző, v.:
Hector Baldassi (argentin)
sárga lap: Fernandes (34.), illetve Thomas (4.), Suazo (58.), Chavez (64.), W. Palacios (89.)

Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Barnetta, Huggel (Shaqiri, 78.), Inler, Fernandes (Yakin, a szünetben) - Derdiyok, Nkufo (Frei, 69.)

Honduras: Valladares - Sabillon, Chavez, Bernardez, Figueroa - Alvarez, W. Palacios, Thomas, Nunez (Martinez, 67.) - J. N. Palacios (Welcome, 78.), Suazo (Turcios, 87.)

Az első félidőben a győzelmi kényszerben futballozó svájciak birtokolták többet a labdát, s kapura is ők voltak veszélyesebbek. Elvétve Honduras előtt is adódtak lehetőségek, de ezeket nem tudták gólra váltani. Az európaiak mezőnyfölénye meddőnek bizonyult, a szünetig nem változott az állás.

 

A második játékrészben - ahogyan haladt előre az idő - a svájciak úgy nyíltak ki egyre inkább, hatalmas erőket mozgósítottak támadásban, emiatt a hondurasi ellenakciókból többször alakult ki gólveszély, sőt, be is találtak Benaglio kapujába, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt. Svájc az utolsó pillanatig harcolt a győzelemért, Honduras azonban nem engedte ki kezéből első vb-pontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!