Foci

2014.07.30. 14:25

Török Gábor: Nézőket a női meccsekre

Szombathely - Az MLSZ Női bizottságának elnöke, Török Gábor tisztában van vele, a női labdarúgásnak egyelőre nincs számottevő nézőközönsége. Többek között ezen is szeretne változtatni.

Pum András

A szombathelyi születésű, ismert politológus, futballrajongó Török Gábort - aki korábban lapunk sportrovatánál is dolgozott - 2012 novemberében az MLSZ a hazai női labdarúgás fejlesztési programjának meghatározására létrehozott ad-hoc bizottság elnökévé nevezte ki. 2013 márciusától pedig ő lett az MLSZ Női bizottságának elnöke.

- Az MLSZ elnökével közel tíz éve munkakapcsolatban állok, gyakran beszélgettünk a fociról. Elmondtam neki, a női futball fejlesztése mennyire fontos lenne, s ebből a férfi labdarúgás is profitálhatna - mondta Török Gábor. - Így amikor a szövetségben felmerült a női foci új alapokra helyezése, Csányi Sándor jelezte, itt lenne az idő... Így kerültem annak az ad hoc bizottságnak az élére, amely 77 pontban kidolgozta a 2020-ig tartó időszak feladatait, majd ezt követően a női bizottság vezetésére is igent mondtam mindkét funkciót társadalmi munkában töltöm be. Két, egymással összefüggő célunk volt és van: a korábbinál sokkal több lány választhassa a focit, valamint a női labdarúgást többen ismerjék és szeressék idehaza. A tömegesítésben van némi előrelépés, de itt még nagyon sok a teendőnk. A népszerűsítésben lényegesen többet értünk el csakúgy, mint már régóta a Vas Népében a sportlapban és az egyik sportcsatornán rendszeresen követhető a női foci. További eredmény, hogy az első osztályú bajnokságnak idén már második éve lesz névszponzora, illetve, hogy a második vonalban és az U15-ös nagypályás bajnokságban is kapnak a csapatok a szövetségtől támogatást.

Török Gábor reméli, a jelenleg kis vidéki egyesületek hamarosan komoly bázisokká válnak (Fotó: mlsz.hu)

- Egészséges, hogy például a tavalyi bajnokságban a nyolc NB I-es csapat közül hat is fővárosi volt?

- Szerencsés az lenne, ha az ország minden részén lenne minőségi női csapat. Ma a női élvonal döntően valóban a fővárosban játszik, de miután a férfi NB I-es és NB II-es klubok számára kötelező lett U15-ös lánycsapatot szerepeltetni, a korosztály bajnokságaiban idén 55 csapat indul, elsöprő többségben vidéki klubok. Ha lesz türelmünk és kitartásunk kivárni, ezekből pár éven belül jelentős vidéki bázisok nőhetnek ki. Ami a Viktóriát illeti, a szombathelyi csapat a magyar női foci komoly értéke, jó lenne, ha ez a jövőben is így maradna. Ehhez többek között arra van szüksége, hogy a Haladásban érdemi támogatót találjon, hogy Szombathelyen is minden döntéshozó belássa: egymást erősítheti a női és a férfi labdarúgás együttműködése.

- Februárban Vágó Attilát Markó Edina váltotta a szövetségi kapitányi poszton. Jól döntöttek?

- Szakmai kérdésekről nem szeretnék nyilatkozni, Az eddigi eredményekből pár hónap után nem vonnék le messzemenő következtetéseket, tétmérkőzéseken a jobbaknak tartott csapatoktól kikaptunk, a gyengébbet megvertük - ez történt ősszel is. Ami örvendetes: az új szövetségi kapitány focibékét teremtett, sikeresen oldotta meg azokat a konfliktusokat, amelyek az elődje idején robbanásközeli helyzethez vezettek a klubok és a válogatott vezetése között. Markó Edinával hosszú távon számol a szövetség.

- Hogyan lehetne növelni a női mérkőzések látogatottságát?

- Érdemes őszintén beszélni: a női focinak itthon egyelőre nincs érdemi nézőközönsége. Márpedig enélkül esélyünk sincs a változásra, ráadásul értelme sem igen van több energiát és pénzt áldozni egy versenysportra, ami nem érdekli az embereket. Így minden olyan erőfeszítést támogatok, amellyel érdekesebbé tehetjük a hazai bajnokságot: ezért is változtattuk meg a lebonyolítást, és törekedtünk arra, hogy a médián keresztül eljusson a női foci híre a labdarúgást szerető emberekhez. Fontos időszak következik: Magyarország szeptemberben U19-es, októberben U17-es női Európa-bajnoki selejtezőt rendez, A felnőtt válogatott augusztus 20-án Budapesten fogadja a félelmetes franciákat, majd Ausztriába és Bulgáriába utazik. Ezek közül az utolsó meccsen lehet pontszerzési esélyünk, de azért az osztrákok ellen bemutathatjuk, mennyit fejlődtünk a tavalyi 0-3 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!