Foci

2014.09.11. 13:00

Novák Dezső emlékére a Haladás és az FTC öregfiúk csapata is rúgta a bőrt

Ják - A falu híres szülöttjéről Novák Dezsőről nevezték el a település sport és szabadidőcentrumát, a legendás futballista emléktáblát kapott, tiszteletére pályára lépett a Haladás és az FTC öregfiúk csapata is.

Tóth Gábor

Falunapot rendeztek az elmúlt hétvégén Jákon, ekkor kerítettek sort a Novák Dezső Sport- és Szabadidőcentrum névadó ünnepségére. Továbbá a 75 esztendősen februárban elhunyt legendás futballista emléktáblát kapott szülőfaluja sporttelepén, és a tiszteletére egy gálameccsen játszott egymással a Ják és az FTC-Haladás vegyes öregfiúk csapata. A rendezvényen részt vett Novák Dezső özvegye, Erzsébet asszony is. A Fradi öregfiúk csapatában néhány per erejéig a régi játszótársak közül pályára lépett például Géczi István, Juhász István, dr. Fenyvesi Máté, Juhász István, Mucha József, Szokolai László. Havasi Mihály.

Míg a szombathelyi színeket többek között Vörös Csaba, Vörös Imre, Hegedüs Péter, Hegyi Gábor, Dobány Lajos, Illés Béla, Tóth Miklós, Kuttor Attila képviselte a pályán. Csak a rend kedvéért: a meccset a zöld-fehérek vegyes csapata nyerte 4-1-re, a győztes csapatból Dobány, Szokolai, Kuttor és Tóth M. volt eredményes. Érdekesség, hogy a Haladás-FTC csapatában védett Horváth Gergő, Novák Dezső unokája is. A pálya környéke zsúfolásig tömve volt, legalább 400-500 szurkoló volt kíváncsi az egykori remek labdarúgókra. Az ünnepségen Szemes István polgármester köszöntötte a megjelenteket, és dr. prof. Gadányi Károly, az MLSZ Vas Megyei Igazgatóság társadalmi elnöke mondott ünnepi beszédet. Az emléktáblát dr. Rátkai László esperes-plébános áldotta meg.

A délutáni remek hangulatú közös vacsora után, a „vendégek" ajándékkal kedveskedtek a jáki önkormányzatnak, a helyi sportkörnek. A Haladás egy aláírásokkal ellátott zöld-fehér mezt, míg a Ferencváros egy ugyancsak értékes aláírásokkal borított labdát adott át Szemes István polgármesternek.

Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon. Szombathelyen, a helyi Postásban, később a Haladásban szerepelt. Majd 22 évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllői úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupa szív játéka miatt. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabadrúgásairól és 11-es rúgásairól volt híres. 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett. Kilencszer volt tagja az A-válogatottnak, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok, és Vásárvárosok Kupája győztes. Kétszeres olimpiai bajnok (Tokió 1964, Mexikóváros 1968) és egyszeres bronzérmes (1960 Róma, még a Haladás színeiben), játszott a világválogatottban (1968) is. Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot a Fradival (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben az FTC bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!