Foci

2014.12.27. 19:41

Focisták eltérő életútjai

Törőcsik András évek óta tartó kálváriája elgondolkodásra készteti az embert.

Bodor Ferenc

A harminc–negyven évvel ezelőtti futballisták is jobb anyagi körülmények között éltek, mint az egyszerű, hétköznapi ember. Ám mivel a magyar foci akkor ott volt a nemzetközi elit közelében, ezzel senki nem foglalkozott. Szalutált nekik a rendőr – itt Szombathelyen is –, azon munkahelyek dolgozói pedig, ahol „állásban" voltak, örültek, ha csak egy-két órára benézett oda a bajnokin éppen remeklő focista. Mesélnie kellett, de a munka közelébe nem is nagyon engedték. Ahol dolgoznia is kellett volna, ott pedig a munkatársak megcsinálták helyette. Sok helyütt, az NB III-ban is. De térjünk vissza Törőcsik Andráshoz. Mindenki tudja, már akkor is fontos szerepet töltött be az életében az alkohol, amikor még játszott. Egy évet a francia Montpellier-ben játszott, de nem alkotott maradandót. Pedig a tehetsége alapján akár sztár is lehetett volna. A búcsú után pedig nem éppen a focival kapcsolatos hírek láttak vele kapcsolatban napvilágot. Ne szépítsük, kétszer is elesett, beütötte a fejét, és a hírek szerint nem éppen józan állapotban. Március óta – megszakításokkal – egy rehabilitációs intézetben kezelik. Többször, többen próbáltak neki segíteni, de nem kért belőle.

Persze vannak hasonló külföldi példák is. Alkoholfüggő lett az angol zseni, Paul Gascoigne is. Sokan próbáltak segíteni neki is, de nem sok sikerrel. Idén augusztusban bérelt lakása előtt a földön fekve találták meg egy üveg vodkával a kezében. A 67 éves menedzser, Redknopp azt ajánlotta, Gazza – ez a beceneve – foglalkozzon gyerekekkel, mondván: mindenki igyekszik segíteni, most rajta a sor, hogy segítsen önmagán. Hogy mekkora zseni volt, azt bizonyítja az a felmérés, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy milyen az ideális angol labdarúgó. A végeredmény: David Beckham esze, Gary Lineker jobbosa és Gascoigne cipője. A balos pedig Hursté, aki az 1966-os vb-győztes angol válogatott hőse volt. Még akkor is, ha a bizonyos NSZK elleni döntőben megadott góljánál a labda nem haladt át a gólvonalon.

Törővel és Gazzával ellentétben a német Gerd Müller a védők után az alkohollal is megbirkózott. Müncheni és válogatottbeli társával, Franz Beckenbauerrel az élen sokan nyújtottak neki segítő kezet. A nemzet bombázója – így becézték az 1974-es világbajnoki döntőn Hollandia ellen győztes gólt szerző középcsatárt – azonban ezt el is fogadta. Fiatalokat bíztak rá, ha valaki, ő biztosan meg tudja tanítani őket a gólszerzés tudományára.

Persze vannak jó példák is. Nemrég látott napvilágot a francia világ- és Európa bajnok Thierry Henry aktív pályafutása utáni csúcsszerződése. Aki mellesleg eddig sem nélkülözött. A jövőben szakértő lesz a Sky tévécsatornánál, ahol évi másfél millió fontos (!) sztárgázsit keres. Rögtön alá is írt hat (!) évre.

Persze van sok jó példa nálunk is. Elég, ha a szövetségi kapitánysággal megbízott Dárdai Pált említjük, aki Berlinben építette fel jövőjét. Vagy a vele szinte együtt, a Herthánál induló, századik válogatottság felé közeledő Haladás-nevelésű Király Gábort említhetjük. Évekkel ezelőtt sporttelepet, családi házat épített, kapusiskolája és gondosan megtervezett jövője van. Ott, ahonnét indult. Rá szülein, főleg kamaszkorát gondosan felügyelő édesanyján és volt élvonalbeli labdarúgó édesapján kívül – mi, jó magyar futballt kedvelő szombathelyiek valamennyien nagyon büszkék lehetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!