Foci

2016.01.05. 18:28

Az olimpiai bajnok Szarka Zoltánért sokan szorítanak

Szombathely - Az elmúlt év tavaszán nyugtalanító - betegségről, komoly műtétről szóló - hírek érkeztek Vas megye és a Haladás első olimpiai bajnokáról, Szarka Zoltánról. A kiváló kapus, edző hogyléte felől érdeklődtünk.

Bodor Ferenc

Szarka Zoltán soha nem távolodott el a labdarúgástól. A magyar válogatott tagjaként az 1968-as mexikói olimpián aranyérmes kapus pályafutása befejeztével edzőként dolgozott - még nyugdíjba vonulása után is. Folyamatosan 10-11 apró gyerekkel foglalkozott - az elmúlt év tavaszáig. Májusban komoly műtéten esett át az akkor 72 éves szakember. Aztán a tavaszi idény utolsó hazai mérkőzésén nagy meglepetésemre összefutottam vele. Mintha mi sem történt volna. „Tíz nap után hazamentem a kórházból és most itt vagyok” - mondta. Az akkori állapota nemcsak engem, sokakat megnyugvással töltött el. Utána hol jobb, hol kevésbé megnyugtató hírek érkeztek róla. Szeptemberben, fia, ifj. Szarka Zoltán elmondása szerint édesapja kívánságára Olaszországba utaztak, fürdött a tengerben is. Ott volt a december 12-ei Rohonci úti stadionbúcsúztatón is, fiával autóból nézték a felcsútiak elleni, Halmosi góljával 1-0-ra megnyert búcsúmeccset. Király Gábor azért kapott sárga lapot, mert a labda után futva közel ment az autóhoz és integetett volt mesterének. Az óév utolsó napjaiban megjelent lánya kíséretében a hagyományos Szilveszter Kupán is. De hogy van most Szarka Zoltán?

Fia, a szintén volt NB I-es játékos, majd élvonalbeli játékvezető ifjabb Szarka Zoltán beszélt a édesapja jelenlegi állapotáról.

Apa és fia - a két Szarka Zoltán most, a bajban is együtt van. A fotó 2014 őszén készült
Fotó: Unger Tamás

- Naponta kettő-négy órát sétálunk. Többször volt úti cél a Rohonci út, amelyet 1961-től a mai napig második otthonának tekint. A hangulata változó, régi dolgokra nem mindig emlékezik, de általában bizakodó. Most nem járunk kezelésre, bizakodunk mi is. Sokan érdeklődnek az állapota felől, volt játékostársai - főleg Halmosi Zoli és Király Feri - rendszeresen, és mások, akik nem felejtették el. Volt tanítványai is érdeklődnek, szorítanak apuért, például, ha jól tudom, az Ausztriában élő ugyancsak volt Hali-kapus, Takács Tamás is. Sétáink alkalmával is sokan megállítanak bennünket. Ezeket nevezem kötelező és jóleső pihenő időnek.

De Király Gabit külön kiemelte ifjabb Szarka, azt mondja, ilyen emberrel ő még nem találkozott.

- A Norvégia elleni hazai Eb-pótselejtező másnapján is meglátogatta, és elhozta a visszavágón használt teljes felszerelését apunak. Szinte alig akad nap, hogy valamilyen formában ne érdeklődne. Mindig biztatja aput és minket is. Nem túlzás, nemcsak csodálatos kapus, hanem kiváló ember is.

Mi pedig, talán mondhatom, hogy Vas megye egész futballtársadalma és a szurkolók nevében - akár látták őt élőben védeni, akár nem - teljes felgyógyulást és boldog új évet kívánunk Mexikó olimpiai bajnokának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!