Foci

2009.12.28. 06:29

A Viktória remekül teljesített az őszi idény második felében

A Viktória FC Szombathely női labdarúgócsapata döcögősen kezdte az őszi szezont, de a végére nagyon belelendült. A szezon csúcspontja a Bayern München elleni Bajnokok Ligája párharc volt.

Vastag Nándor

A Viktória csapata bajnoki és Magyar Kupa címvédőként vágott neki a 2009/2010-es pontvadászatnak, ám a kezdés váratlanul döcögősre sikeredett. A nyitányon hazai pályán az első számú kihívótól, az MTK-tól 5:2-re kaptak ki a szombathelyiek, de később sem voltak túl meggyőzőek. Október 14-én a Fradi vendégeként 4:1-es vereséget szenvedtek, ám ezután remek szériába kezdtek.

Hét győzelem mellett az MTK-val 0:0-s döntetlent játszottak, a gólarányukat pedig alaposan megjavították. A sikerek közül kiemelkedik, hogy a Király Sportlétesítményben alaposan megszórták az FTC-t (6:1), a két évvel ezelőtti bajnok Femina ellen pedig gólfesztivált rendeztek (11:1). A szezon csúcspontját október elején a német sztárcsapattal, a Bayern Münchennel vívott Bajnokok Ligája-párharc jelentette a 16 közé jutásért, amit hazai pályán 4:0-ra, idegenben 4:2-re vesztettek el.

- Az őszi idény végén már a tavalyi formát mutatta a csapat, de sok oka van, hogy miért nem így kezdtük az idényt - kezdte az értékelést Markó Edina, a Viktória edzője. - Az első, hogy nehéz volt úgy a hazai mérkőzésekre koncentrálni, hogy tudtuk, legközelebb a BL-ben a Bayern Münchennel játszunk.

A második ok, hogy játékrendszert váltottunk. A németek ellen öngyilkosság lett volna három hátvéddel felállni, s idő kellett, mire megszoktuk a négyvédős rendszert. Végül pedig néhány kulcsjátékosunk a válogatottal a nyári Universiadén szerepelt, alig pár nap pihenőjük volt csupán, ezért mentálisan fáradtan kezdték a bajnokságot. A BL után azonban a csapat megmutatta az igazi arcát, meggyőzően és magabiztosan teljesített. Közben persze visszaálltunk az 1-3-4-3-as játékrendszerre, ami igazán fekszik a gárdának. Fontosnak tartom, hogy a lányok egyszer sem elégedtek meg a három ponttal, nem foglalkoztak az eredménnyel, hanem mindig minél több gólt akartak szerezni - remélem, ez a hozzáállás megmarad jövőre is. A játékosok közül kiemelném Tóth Gabriellát, aki a BL-visszavágón klasszisteljesítményt nyújtott, de a válogatottban is jól helytállt, a bajnokságban pedig vezéregyéniség volt. A védelemben Tálosi Szabina és Szvorda Melinda remekelt, az új szerzeményt, Tóth Alexandrát sikerült beépíteni a csapatba.

- A BL-szereplést nem értékeljük kudarcnak, óriási élményt jelentett a világ egyik legjobb csapata ellen játszani - folytatta a szakvezető. - Pozitív visszajelzés volt számunkra, hogy közel 3000 néző kijött a Rohonci útra, de sajnos az első meccs ráment, hogy elhiggyük, hogy a Bayern ellen is lehet keresnivalónk. A második mérkőzés már jobban sikerült, méltó partnerei voltunk a németeknek, több nemzetközi tapasztalattal akár jobb eredményt is elérhettünk volna. De ezekből a meccsekből lehet igazán tanulni, tehát nem is lehet más célunk, hogy nemzetközi szinten is egyre inkább előrelépjünk. Ehhez az kell, hogy újra bajnokok legyünk. Bizakodó vagyok, a két pont hátrány nem ledolgozhatatlan, s persze címvédőhöz méltóan akarunk szerepelni tavasszal a Magyar Kupában is.

- Összességében 16 éves történetünk legfontosabb éve volt az idei. Hiányérzet egyedül csak a hazai BL-meccs miatt lehet bennem, de persze elégedetlen nem vagyok, mert itthon mindent megnyertünk, amit lehetett. Az eredményekhez sok támogató segítsége kellett, s kívánok nekik jövőre olyan sikeres évet, mint amilyen idén nekünk volt - zárta szavait Markó Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!