Foci

2009.08.24. 20:46

Bajnokok Ligája: bejuthat az európai elitbe a Debrecen - Telt ház lesz Puskás Ferenc Stadionban

Budapest - Tizennégy év után ismét a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet egy magyar labdarúgócsapat: a Ferencváros bravúrjának megismétléséhez a Debrecennek "mindössze" meg kell őriznie 2-1-es előnyét a bolgár Levszki Szófiával szemben a Puskás Ferenc Stadionban kedden 20:45-kor kezdődő mérkőzésen.

MTI


A Debrecen labdarúgócsapatának játékosai viszik a kaput edzésükre a Puskás Ferenc Stadionban. A csapat augusztus 25-én a Levszki Szófia játékosai ellen játszik a Bajnokok Ligája-selejtező visszavágó mérkőzésén. MTI Fotó: Illyés Tibor

Kedd délre elfogyott az összes jegy

Minden jegy elkelt, így teltház, azaz 32 ezer ember előtt léphet pályára a Debrecen a bolgár Levszki Szófia elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágón a Puskás Ferenc Stadionban kedden, 20:45 órakor.

Az MTI tudósítója a helyszínről arról számolt be, hogy 13 óra után a pénztárak már bezártak a stadionnál, ugyanakkor jó néhány drukker maradt belépő nélkül. A klub felhívja a szurkolók figyelmét, hogy a szokásosnál korábban induljanak el az összecsapásra, mivel az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabályainak megfelelően komoly beléptetési rendszer lesz érvényben. 

Kevés jegy maradt, biztosra vehető a telt ház (Kedd délelőtt)

Már csak körülbelül kétezer jegy vár gazdára a 20:45 órakor kezdődő Debrecen-Levszki Szófia labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóra, melyen így minden bizonnyal - a lehetőségekhez mérten - megtelik a Puskás Ferenc Stadion.

A klub arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedden csak a fővárosban, a mérkőzésnek otthont adó Puskás Ferenc Stadion pénztáraiban lehet belépőkhöz jutni. Amennyiben azonban a mostani tempóban veszik tovább a jegyeket a drukkerek, ott is elfogy valószínűleg kora délutánig, azaz sietnie kell annak, aki a helyszínen szeretné megtekinteni az összecsapást.
 
A stadion jelenlegi állapotában 32 ezer szurkoló látogathat ki BL-mérkőzésre.


Kedvező helyzetben a hajdúságiak

Kétségkívül igen kedvező helyzetben vannak a hajdúságiak, mivel a vendégeknek legalább két gólt kell szerezniük, hogy megfordítsák a párharcot, a magyar gárdánál ezzel együtt egyöntetű vélemény, hogy a párharc még nem dőlt el, s nem szabad kizárólag a védekezésre koncentrálni.
    
Az óvatosság már csak azért is helyénvaló, mert nem a legjobb összeállításában lép majd pályára a Loki, ugyanis a bolgár fővárosban megsérült Máté Péterre, továbbá Bernáth Csabára sem számíthat Herczeg András vezetőedző, Kiss Zoltán csapatkapitány pedig két sárga lapja miatt nem játszhat. Leandro és Rudolf Gergely mostanáig csak könnyített munkát végzett, ők azonban vélhetően mindketten vállalják majd a játékot a fontos mérkőzésen.
    
A csapat hétfőn 10 órakor kelt útra Budapest felé, s este már a Puskás Ferenc Stadionban tréningezik a 18 nevezett futballista. A DVSC-TEVA azért kénytelen otthonától távol fogadni riválisát, mert stadionja nem felel meg az európai szövetségnek a BL-selejtező ezen szakaszára vonatkozó előírásainak.
    
Ettől függetlenül a vezetők bíznak abban, hogy sikerül hazai atmoszférát teremteni a Puskás Stadionban, éppen ezért a szurkolókat arra kérte Bartha Csaba sportigazgató, hogy a csapat sáljával vagy - más magyar együttesek drukkerei esetében - magyar zászlóval felszerelkezve érkezzenek az arénába. A hangulatra nagy valószínűséggel nem lesz majd panasz, a jelenleg 36 ezer férőhelyes létesítményben telt hát várható, mivel vasárnapig már több mint 20 ezer jegy kelt el.
    
A Levszki - amely a Debrecenhez hasonlóan elhalasztotta hétvégi bajnoki meccsét - szintén hétfőn érkezett a magyar fővárosba.

A találkozón igen ismert játékvezető, a dán Claus Bo Larsen fújja majd a sípot. Ő vezette tavaly az európai Szuperkupa-találkozót is.

Herczeg András továbbjutást vár

Herczeg András, a Debrecen klubmenedzsere győzelmet és továbbjutást vár csapatától a Levszki Szófia elleni keddi Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóján.   

"Nagyszerű érzés, hogy részesei vagyunk ennek a párharcnak, fantasztikus, hogy egy egész ország támogatását érezzük - kezdte beszédét a klubmenedzser a mérkőzés helyszínén, a Puskás Ferenc Stadionban tartott sajtótájékoztatón. - Debrecenből legalább 15 ezren jönnek majd, biztos vagyok benne, hogy lélekben mindenki velünk lesz, aki szereti Magyarországon a labdarúgást. Nálunk az előny, de nem dőlhetünk hátra. Nagyon sokat kell tennünk azért, hogy továbbjussunk. Szeretnénk eleget tenni az elvárásoknak, természetesen holnap is nyerni akarunk.    
    
Hasonlóképpen vélekedett Leandro, az együttes brazil születésű futballistája is, aki a csapatkapitányi karszalagot viseli majd kedd este: "Fantasztikus érzés, hogy mindenki értünk szorít, természetesen tovább akarunk jutni. Biztos vagyok benne, hogy elképesztő hangulat lesz a Puskás Ferenc Stadionban. Bízom benne, hogy egy jó mérkőzésen kiharcoljuk a továbbjutást."
    
A keretből Bernáth Csaba már hosszabb ideje bajlódik sérüléssel, mellette Máté Péter és Dudu, valamint az eltiltott csapatkapitány Kiss Zoltán sem léphet pályára.
    
A találkozót várhatóan teltház előtt rendezik majd meg, hiszen már csak 1-2 ezer jegy vár gazdára. Debrecenben kedden 9 és 11 óra között az Oláh Gábor utcai stadionban lehet még belépőkhöz jutni, míg a Puskás Ferenc Stadion pénztárai délelőtt 10 órakor nyitnak.

A Levszki edzője bízik a játékosaiban

Ratko Dostanic, a Levszki Szófia vezetőedzője úgy érzi, játékosai képesek lehetnek a győzelemre és a továbbjutásra.

"Mindent megteszünk a továbbjutásért, magunkért és a szurkolóinkért is hajtanunk kell - mondta a szakember a mérkőzés helyszínén, a Puskás Ferenc Stadionban tartott hétfői sajtótájékoztatón. - Az első mérkőzésen a Debrecen nagyon jól játszott, hiszem, hogy mi kétszer nem követjük el ugyanazokat a hibákat, de nem akarok tippelni a holnapi találkozó végeredményére. Az első találkozón is tudtuk, hogy mire képes a Debrecen, de akkor úgy alakult, ahogy. Bízom a tapasztalt játékosaimban, akik képesek harcolni és magas szintén futballozni."
    
Hriszto Jovov, a Levszki középpályása úgy érzi, a csapat rendkívül gyengén teljesített a múlt heti találkozón, amelyet 2-1-re nyert a Loki, ugyanakkor szerinte a továbbjutás még korántsem dőlt el.
    
"Az első mérkőzés után nagyon rossz volt a hangulat, de kielemeztük a hibákat, és sokkal jobban fogunk játszani ezek után. A Levszki az első mérkőzésen nem azt mutatta, amit igazából tud. Mi is tudunk úgy nyerni, ahogyan a Debrecen Szófiában."

A Debrecent az átszervezés is segítette

A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének átszervezése magyar szempontból kedvező változást hozott, nagyban hozzájárult ugyanis ahhoz, hogy a Debrecen jelenleg az euromilliókat garantáló - csak a részvételt 7,1 millió euróval honoráló - csoportküzdelmek kapujában áll.A magyar bajnoknak a korábbiaknál hosszabb, ugyanakkor könnyebb utat kellett bejárnia, amelyből már csak egy lépés megtétele maradt hátra.
    
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke a megválasztásakor ígérte, hogy a BL megreformálásával igyekszik a korábbinál komolyabb lehetőségeket biztosítani az elittől eltávolodott, főként kelet-európai kluboknak, melyek számára a selejtező nem sok reménnyel kecsegtetett korábban, mivel rendre igen kiváló élcsapatokkal akadhattak össze a főtáblára kerülésért.

A kvalifikációs sorozat átalakításának lényege, hogy a bajnokként induló csapatok - mint a Debrecen is - és az erősebb bajnokságokból nem első helyezettként érkező csapatok külön ágon vetélkednek a főtábláért. Ez ugyan a korábbiaknál hosszabb, ugyanakkor könnyebb utat jelent, hiszen a hajdúságiaknak az eddigi kettő helyett három párharcot kell(ett) megnyerniük ahhoz, hogy főtáblára kerüljenek, viszont nem találkozhattak Európa 13 legerősebbnek tartott bajnokságának képviselőjével. A Debrecen annak a 13 pontvadászatnak a selejtezőre kényszerülő képviselőit kerülte el, amelyekből a győztes alanyi jogon a főtáblán kezdheti meg a küzdelmet.
    
Ezzel olyan szituáció nem fordulhatott elő, mint amilyen például 2002-ben, amikor is a Zalaegerszeg a Manchester Uniteddel került szembe a főtáblás szereplésért vívott párharcban.
    
A bajnokok ágán négy fordulót rendeztek, de a magyar aranyérmes csak a másodikban kapcsolódott be a küzdelembe, melynek végén öt csapat kerül a csoportszakaszba. A nem bajnokok ágán csak a 3. és 4. fordulóban rendeztek-rendeznek párharcokat, s onnan is öt együttes jut főtáblára.
    
Azok a csapatok, amelyek a BL-selejtező harmadik fordulójában maradtak alul, az Európa Liga utolsó selejtezőkörébe kerültek át, míg a negyedikben elbukók a második számú európai sorozat 48 csapatos főtábláján folytatják szereplésüket. Azaz amennyiben a Debrecen elvesztené negyedik fordulós párharcát a bolgár Levszki Szófiával szemben, az EL csoportkörében játszhatna.

A Debrecen eddigi útja

A Debrecen labdarúgócsapatának eddigi útja a Bajnokok Ligája selejtezőjében:

2. forduló (július 15. és 22.):

DVSC-TEVA – Kalmar FF (svéd) 2-0 (0-0)
gólszerzők:
Varga J. (73.), Kiss Z. (86.)

Kalmar FF - DVSC-TEVA 3-1 (2-1)
gólszerzők:
Elm (20., 71., utóbbi 11-esből), Mendes (32.), illetve Varga J. (13.)

Továbbjutott: a DVSC-TEVA 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett góllal

3. forduló (július 29. és augusztus 5.):

Levadia Tallinn (észt) - DVSC-TEVA 0-1 (0-0)
gólszerző:
Leandro (70.)

DVSC-TEVA - Levadia Tallinn 1-0 (0-0)
gólszerző:
Coulibaly (70.)

Továbbjutott: a DVSC-TEVA kettős győzelemmel, 2-0-s összesítéssel.

4. forduló (augusztus 19.):

Levszki Szófia (bolgár) - DVSC-TEVA 1-2 (0-1)
gólszerzők:
Bardon (51.), illetve Bodnár (12.), Czvitkovics (76.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!