Foci

2012.06.07. 17:15

EB 2012: Az A-csoportban a hazai pálya varázsában bíznak

A piros-fehér-kék zászlós csoportban kaptak helyet a társházigazda lengyelek, és ide került besorolásra három Európa-bajnok. A legfrissebb élménye a görögöknek van, hiszen Portugáliában nyertek a hellének 2004-ben. A csehek Csehszlovákiaként kerültek trónra 1976-ban, az első Eb-t pedig az oroszok jogelődje, a Szovjetunió nyerte, 1960-ban.

Vas Népe

A lengyeleknek nem volt szükségük selejtezőt vívniuk. Az orosz és a görögök simán léptek tovább a csoportjukból (utóbbiak veretlenül), míg a csehek a spanyolok mögött végeztek az ötösükben, majd a pótselejtezőn oda-vissza verték Montenegrót.

A legelőkelőbb helyen a világranglistán az oroszok vannak, őket követik a görögök, majd a csehek, végül pedig a lengyelek, akiket még a magyar válogatott is mintegy 30 hellyel előz meg. Azonban a hazai pálya mellettük szól: Varsóban kétszer, Wroclawban egyszer mutatják meg magukat a piros-fehérek. A nyitómeccset is ők vívják: június 8-án a görögök ellen indul útjára a labda a harmadik olyan Európa-bajnokságon, ahol két házigazda is van. Annak ellenére, hogy a lengyelek csak 65. helyen állnak a világranglistán, ez a legkiegyenlítettebb csoport – igaz, a legszürkébb is, igazi sztárok nélkül.

A fogadóirodáknál a legkisebb oddsot az orosz-lengyel továbbjutásra adják (6,00), míg a görög-cseh negyeddöntőzés 18-szoros pénzt ér.


Lengyelország: Az első győzelemre hajtanak

A lengyelek 2008-ban mutatkozhattak be az Európa-bajnokságon, ám akkor egy rúgott góllal és egy ponttal távoztak nagyon gyorsan haza. Most rendezőként nagyobb teher van rajtuk: nem csak első Európa-bajnoki győzelmükre, hanem a továbbjutásra is hajtanak. 2007. április 18-a óta tudják, hogy az ukránokkal ők rendezik az Eb-t, így a 2010-es vb-selejtezőkön (ahol csúfosan leszerepeltek) játszottak legutóbb tétmeccset. Franciszek Smuda együttese a varsói Nemzeti Stadionban a görögökkel kezd, majd négy nap múlva az oroszokkal, és újabb négy nap múltán a csehekkel játszik. Igazán nagy sztárt nem találunk a Fehér Sasok keretében, de azért Borussia Dortmunddal kétszer egymás után Bundesligát nyerő középcsatár, Robert Lewandowski semlegesítése minden bizonnyal okoz majd fejtörést az ellenfeleknek. A lengyel drukkerek piros-fehérbe borítják majd a stadiont és környékét, míg a fiúk a pályán kulturált és eredményes futballal szeretnék meghálálni a támogatást.

 

Görögország: Az istenek a görögökkel lesznek?

Az Eb-k történetében még egyszer sem volt címvédés: négy éve –mint tudjuk – a görögöknek sem sikerült. Azonban a hangulat annyira megtetszett 8 éve a helléneknek, hogy azóta nem hagytak ki egyetlen küzdelemsorozatot sem az öreg kontinensen. A selejtezőket nagy magabiztossággal nyerték meg, ráadásul veretlenek maradtak. Egyik találkozón sem brillíroztak, két gólnál többet csak Máltának rúgtak (3–1), ám precízen védekeztek és öt meccsen nem kaptak gólt. A portugál Fernando Santos irányította „Kalózhajó” (így becézik otthon a kék-fehéreket) az egyik legidősebb kerettel vág neki az Eb-nek: Gékasz, Harisztéasz, Karangúnisz, Szeitiradisz képviselik a rutint. Sokan otthon keresik a kenyerüket (pitájukat), így egy összeszokott, egymásért rendkívüli módon küzdeni és hajtani tudó gárda a görögöké. Tavaly november 11-én barátságos meccsen 1–1-re végeztek az oroszokkal, aztán három hét múlva egymás mellé sorsolták őket az A-csoportba. Hogy a varsói és wroclawi mérkőzéseknek lesz-e folytatása, az elsősorban azon múlik, képesek lesznek-e valódi tudásuk szerint játszani a hellének. Feltörni a védelmüket nem lesz egyszerű, ám, hogy találnak-e gólt a lengyel-orosz-cseh hármas ellen, az nehéz dió. Négy éve pont nélkül, egy rúgott góllal kullogott haza a címvédő, most ennél csak jobb jöhet

 

Oroszország: Minőségi válogatott alakult

A németek után a legrutinosabb Eb-résztvevő az orosz válogatott, hiszen tizedszer lesznek ott a kontinensviadalon (1960-1988 között Szovjetunióként, 1992-ben Független Államok Közössége néven, azóta Oroszországként). Továbbra is a holland vonalat erősítik, hiszen négy éve még Guus Hiddink, 2010 nyara óta viszont már Dick Advocaat dolgozik a világ legnagyobb országának szövetségi kapitányaként. Négy éve az elődöntőben a végső győztes spanyolok állították meg őket (a csoportmeccseken is csak a hispánoktól kaptak ki), most viszont a selejtezőkben ellentmondást nem tűrve futballoztak. 10 meccsen négy gólt kaptak, csak az utolsó, számukra már érdektelen találkozójukon kaptak ki. Pavljucsenko, Kerzsakov és Arsavin életveszélyesek elől és nem csak az ő nevük jelent minőségi futballt a szbornajánál. A Premjer-Liga remek bajnoksággá nőtte ki magát: a Zenit, az Anzsi és a moszkvai csapatok nem csak külföldi sztárokat visznek oroszföldre, hanem felkarolják a helyi tehetségeket, így Advocaat otthonról is bőven rendelkezik merítéssel. A sorsolásuk nem rossz, hiszen a csehekkel kezdenek, aztán jönnek a házigazda lengyelek, végül a görögök – lehet, hogy az utolsó meccs eredménye már nem is számít a 8 közé jutás szempontjából?

 

Csehország: Az elődök útján járnak

1993-as létrejötte óta Csehország nem hiányzott egyetlen Európa-bajnokságról sem, sőt pepita-eredményt ért el: négy közé jutott, majd búcsúzott a csoportmeccsek alatt, megint ott volt az elődöntőben és újfent a csoportkör jelentette a végállomást, azaz most papíron négy között kellene lenniük. (1996-ban ráadásul ezüstérmesek is lettek.) Bílek Michal csapata a spanyolok mögött lett második a selejtezők során egy ötcsapatos csoportban, ahol a skótokkal voltak harcban a pótselejtezőt jelentő második helyért. A pluszmeccseken taktikusan és jól futballozva 3–0-ás összesítéssel, kettős győzelemmel ejtették ki Montenegrót. Legnagyobb sztárjuk a Chelsea kapuvédője, Petr Cech; valamint az Arsenalos Tomas Rosicky. A FIFA-világranglistán „csak” 26. helyen álló csehek talán a legnehezebb ellenféllel, az oroszokkal kezdenek, majd a görögökkel játszanak, végül a lengyelekkel néznek farkasszemet. Előnyükre válhat, hogy nem kell költözniük (mindhárom meccsüket Wroclawban rendezik), persze ők lennének a legboldogabbak, ha a Varsóban vagy Gdanskban, azaz a negyeddöntő helyszínein kellene szállást keresniük

Szakértői tipp:

Détári Lajos, világválogatott labdarúgó

Rendkívül erős lett az utóbbi években az orosz válogatott – éppen ellentétes pályát futottak be viszont a csehek. A görögök bele fognak szólni a továbbjutás kérdésébe: rutinos, sokat megért csapat az övéké. A lengyeleknek jó futballistái vannak, gondoljunk csak a dortmundi csatárpárosra, ráadásul a hazai pálya is mellettük szól. A spanyol, a holland, a német, a francia és az angol gárda is esélyes a végső címre, de az olaszokat sem szabad leírni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!